Tickets
Shop
Nieuws 11 jun 2017

Harink wint NK marathon: 'Ben absoluut verrast'

De herenwedstrijd vormde een spetterend slotstuk van het NK marathon, met een verrassende winnaar. Met de alleenheerserij van Okay Fashion & Jeans dit seizoen hadden veel mensen hun geld gezet op winst voor iemand uit die ploeg. Maar het was uiteindelijk Jordy Harink die het rood-wit-blauwe tricot omgehangen kreeg.

Foto : Neeke Smit

“Ik ben absoluut verrast”, vertelt Harink. “Ik reed niet echt makkelijk. Crispijn (Ariëns) reed weg, mijn taak was om bij hem te blijven en dat lukte niet. Gelukkig kregen we de herkansing toen hij terugzakte.” 

Samen met Marcel van Ham ging de rijder van Powerslide/Bouw en Techniek in de aanval. “Marcel wilde niet overnemen. ‘Dat wordt moeilijk’, dacht ik. Hij reed de laatste vijf, zes ronden achter mij. Maar uiteindelijk kon ik het in de sprint alsnog beslissen.”

Na afloop heerste er een mineurstemming in de hoek van Okay Fashion and Jeans, die Marcel van Ham en Sjoerd den Hertog op plaats twee en drie zag eindigen. “Het ging niet helemaal volgens plan”, aldus Ingmar Berga, die doelt op de late aanval van ploeggenoot Van Ham met Harink, die de betere sprint in de benen heeft. “Marcel wou naar de kop van de wedstrijd en trok te hard door.” 

"Harink trok mooi door, dat was ideaal. Ik had hem er alleen af moeten sprinten. Kwam precies in het slechte stuk klinkers terecht, maakte een paar missertjes. Toen ik ernaast zat kon hij net een extra punch geven", vertelt Van Ham na afloop over de sprint-à-deux. 

Ook Den Hertog kan niet tevreden zijn met zijn podiumplaats. “Dit is niet hoe ik een NK medaille wil winnen. Als je als ploeg zo sterk bent hoor je het af te maken. Met een tweede en derde plek zijn we gewoon de verliezers.”

Of Van Ham vanavond nog goed slaapt? "Natuurlijk. Nou ja, tweede op een NK word je ook niet elke dag. Maar ik baal hier wel van. Ik was in een ideale positie om te winnen. Ik zal de wedstrijd nog wel een paar keer rijden vannacht."

Voor Jordy Harink maakt het allemaal niet uit. “Deze gaan we vanavond vieren!”, aldus een opgetogen Nederlands kampioen.

Alle uitslagen

Lees de liveblog terug


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan