Tickets
Shop
Nieuws 24 jun 2017

Goede EK- generale voor Manon Kamminga in 't Harde

Manon Kamminga heeft zaterdagavond in 't Harde de zesde wedstrijd om de KNSB Marathoncup op haar naam geschreven. De EK-ganger beleefde daarmee een mooie generale voor het toernooi dat begin juli in Portugal wordt verreden.

Foto : Neeke Wassenbergh-Smit

De dames gingen zaterdagavond vol goede moed van start terwijl de wolken zich samenpakten boven het wegparcours in Gelderland. In de wedstrijd over 25 kilometer bleef het peloton ondanks een paar kleine ontsnappingspogingen tot de finishlijn bij elkaar. Volgens de winnares kwam dat naast de regen ook door het supersnelle parcours, waarop de dames een gemiddelde van rond de 40 kilometer per uur reden. "Het is een klein, vlak rondje met goed asfalt en snelle bochten. Je zag wel dat mensen wilden wegrijden, maar dat waren niet meer dan speldenprikjes."

Kamminga, die ervoor koos om de wedstrijd op normale wielen te starten, besloot met het EK in haar achterhoofd bij de eerste druppels om vooral een veilige wedstrijd te rijden. "Ik dacht meteen; ik heb geen regenwielen dus ik ben zo weg. Het wordt namelijk snel glad en ik wilde geen risico's nemen." 

De enige optie? Voorin blijven! "Dat is het veiligste, achter hoe meer mensen je zit, hoe groter de kans dat het misgaat. Berber was al gevallen en zei dat ze geen risico meer wilde nemen. 'Blijf maar achter mij', zei ik toen en daar vertrouwde ze wel op." En zo geschiedde het: de dames bleven tot in de laatste meters bij elkaar en in de eindsprint finishte Berber Vonk en Gerline Crediet, die tijdens de wedstrijd ook het nodige kopwerk verrichtte, op plaats twee en drie achter Kamminga.

EK
Kamminga kwakkelt nog steeds met haar gezondheid, maar werd door bondscoach Frank Fiers wel geselecteerd voor het EK in Portugal, waar ze naar eigen zeggen vooral veel voor haar ploeggenoten wil betekenen. "Ik verteer zware arbeid nog steeds niet goed en zal voor mezelf ook niet kunnen pieken op het EK."

"Ik had verwacht dat Frank me misschien wel niet mee zou nemen. Niet omdat ik het niet verdien, maar om me te beschermen", vervolgt de altijd fanatieke Friezin, die al de nodige Europese én wereldtitels op zak heeft. "Ik heb dat nog nooit gedaan; voor anderen rijden, maar het geeft nog steeds voldoening om iets te betekenen voor je land, ook wanneer ik iemand anders aan goud kan helpen."

Bij het opstappen van het ereschavot maakte Kamminga het met een bijna-struikelpartij nog wel even spannend voor de toeschouwers in 't Harde. "Het was daar heel schuin en glad", lacht ze. "En het EK komt eraan, dus ik dacht; nog snel even wat breken."

Het klassement na zes marathons is hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan