Tickets
Shop
Nieuws 01 jul 2017

Certificaat 'Schaatsen op natuurijs' op Inventaris Immaterieel Erfgoed officieel getekend

'Schaatsen op natuurijs' staat sinds december vorig jaar op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Vandaag werd in Culemborg door KIEN-directeur Leo Adriaanse en Arie Koops, technisch directeur KNSB, het daarbij behorende officiële certificaat ondertekend.

Foto : Huub Snoep

'Schaatsen op natuurijs', zoals dat op de Inventaris Immaterieel Erfgoed staat, bestaat uit drie onderdelen: schaatsen op sloten, vaarten, plassen en meren, schaatsen op natuurijsbanen van ijsverenigingen bij dorpen en steden en het schaatsen van toertochten op natuurijs.

Bij immaterieel erfgoed gaat het om tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven en waar een groep mensen achter staat die zich inzet voor het toekomstbestendig maken ervan. De KNSB heeft in een erfgoedzorgplan 'Schaatsen op natuurijs' vastgelegd zich in te zetten voor het doorgeven van passie, kennis en technieken, onder meer door de diverse opleidingen die de bond organiseert. Ook het doorgeven van de geschiedenis van de traditie hoort bij een plaatsing op de inventaris. De KNSB heeft plannen gemaakt om hier op de website schaatsen.nl aandacht aan te schenken en buigt zich over een lespakket voor basisscholen om de kennis van de traditie levend te houden.

De samenstelling van de Nationale Inventaris wordt gecoördineerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan