Tickets
Shop
Nieuws 18 jul 2017

Terugblik: EK Inlineskaten

Het is alweer een week geleden dat de Nederlandse inlineselectie met vijftien medailles op zak terugkeerde uit Portugal. Graag blikken wij nog één keer terug op alle hoogte- en dieptepunten die onze skeeleraars beleefden.

Foto : Neeke Smit

Het begon in Lagos allemaal met de bronzen medaille van Janno Botman op de 300 meter. De B-junior zette daarmee op de eerste dag meteen koers in de goede richting voor de Oranjedelegatie. Daarna bleef het feest voor de Nederlanders op het baantoernooi. Louis Hollaar reed naar brons op de punten/afvalkoers. Bente Kerkhoff pakte zilver op de puntenkoers en vertelde ons dat de medaille thuis aan de lamp boven de eettafel komt te hangen.

 

Het was Marijke Groenewoud die zorgde dat het Wilhelmus voor het eerst mocht klinken in Lagos, zij won op miraculeuze wijze het goud op de 1000 meter. Janno Botman pakte daar het zilver. Jordy van Workum pakte brons op de afvalkoers, en ging er samen met collega's Merijn Scheperkamp en Botman vandoor met het zilver op relay. De heren zongen trouwens prachtig mee met het Italiaanse volkslied: 

  

Anna van den Bos, die een jaar eerder in Nederland nog de sterren van de hemel skeelerde, beleefde in Portugal een zwaar toernooi. De B-juniore kwam op dag één hard ten val en moest de koers van de volgende dag met een dikke knie overslaan. Later kwam ze op de relay weer languit op de baan terecht en moest het tijdens de rest van het toernooi overwegend met vierde plaatsen doen.

Ook voor de senioren was het baantoernooi niet wat ze ervan gehoopt hadden. Luc ter Haar reed samen met collega's Ariëns en Dijkstra sterke koersen, maar van een medaille mocht het nog niet komen, gelukkig maakte dat hem alleen maar 'extra gretig.'

Op naar het wegparcours, waar Nederland dag één zonder medailles afsloot. Volgens bondscoach Frank Fiers was het wegparcours in Lagos dan ook 'niet echt een rondje voor de Nederlanders'. Toch bewezen zijn skeeleraars een dag later op de relay en koersen prima uit de voeten te kunnen. Na een reeks aan vierde plaatsen pakte Jordy van Workum het zilver op de puntenkoers. Op de relay was er zilver voor de heren junioren-b en junioren-a en dames junioren-a. 

A-junioren Tom den Heijer, Bart Hoolwerf en Marc Middelkoop brachten daarmee een goed einde aan hun toernooi. en hadden goede hoop voor het goud op de marathon 'Ik denk dat bijna niemand Bart kan kloppen', luidde het.

Hoolwerf reed een dag later een sterke koers op het marathonparcours, maar moest het in de eindsprint met brons doen. Bij de senioren heren pakte ook Crispijn Ariëns het brons. De Nederlandse dames zorgden voor een prachtig einde van het toernooi in Portugal. Manon Kamminga, die later aankondigde dat ze na het EK stopt met topsport, en Marijke Groenewoud pakten de Europese titel.

Bondscoach Frank Fiers is trots op zijn ploeg: "Ik ben vooral heel tevreden dat de ploeg gefocust en gedisciplineerd is blijven werken tot aan de laatste dag, ondanks de moeilijke omstandigheden. Ze zijn er elke race voor blijven gaan, ondanks de blessures van Gerrie van Lingen en Louis Hollaar die beiden over een stuk tape zijn weggegleden. Dat we op de laatste dag in elke race medailles pakken op de marathon bewijzen we dat we fit genoeg waren en dat we uiteindelijk toch loon naar werken hebben gekregen."  

Alles teruglezen? Klik dan hier voor de liveblog.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan