Tickets
Shop
Nieuws 23 jul 2017

Opwarmertje voor Pyeongchang: zeven mooie olympische momenten

Het lijkt nog zo ver weg, maar voor je het weet is het februari en barsten de Olympische Winterspelen los in Pyeongchang. Vanaf vandaag nog 200 dagen te gaan. Om alvast in de stemming te komen (en omdat wij er geen genoeg van kunnen krijgen) zijn hier zeven mooie olympische momenten op een rijtje.

1988 - Yvonne van Gennip wint 3x goud
'Goud hè', de muts die Yvonne van Gennip droeg in Calgary was bedoeld als gimmick maar ze maakte het helemaal waar. Ze won goud op de 1500, 3000 én 5000 meter. Deze overwinningen kwamen als een verrassing, want Van Gennip was even voor de Spelen nog geblesseerd geweest aan haar voet. Bovendien had ze te maken met de toen nog als onverslaanbaar aangemerkte Oost-Duitse schaatssters. Pas jaren na deze Winterspelen werd bekend dat Van Gennip de wedstrijden met een scheurtje in haar pols had geschaatst. Ze heeft dit destijds bewust verzwegen om niet alle media over zich heen te krijgen.

 

1994 - De laatste race in de schaatscarrière van Dan Jansen
In jezelf blijven geloven, dat heeft Dan Jansen altijd gedaan. En het zat hem niet mee. In 1988 kreeg hij vlak voor aanvang van de 500 meter te horen dat zijn zus was overleden, ze had leukemie. Jansen startte toch, maar viel al voor de eerste bocht. Ook op de 1000 meter viel hij. Vier jaar later lukte het de Amerikaan weer niet om een olympische medaille te behalen. De Spelen van 1994 in Lillehammer zouden zijn laatste kans zijn. En daar gaat de droom van Jansen uiteindelijk in vervulling: goud op de 1000 meter. Het was de laatste race van zijn carrière.

 

1998 - 'Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?'
Het commentaar bij deze gouden race van Marianne Timmer in Nagano is bijna net zo legendarisch als de prestatie zelf. In 2006 haalt Timmer op dezelfde dag, 19 februari, wederom een gouden medaille. Dit keer op de 1000 meter.

 

2002 - Gerard van Velde, dit keer géén vierde plek
Een vierde plaats, de meest frustrerende uitslag voor topsporter. Gerard van Velde kan er over meepraten. Maar in 2002 viel in Salt Lake City alles op zijn plek en won hij goud op de 1000 meter in een nieuw wereldrecord.

 

2010 - Eindelijk goud voor Mark Tuitert
Met zijn vingers als hoorntjes en tong uit de mond glijdt Mark Tuitert over het ijs na de finish van zijn 1500 meter in Vancouver. Alsof hij bij een rockconcert is. Tuitert rijdt 'de race van zijn leven' en pakt zijn lang gekoesterde gouden plak op zijn favoriete afstand. Dat concert geeft hij later zelf rockend op de gitaar in het Holland Heineken Huis.

2014 - Eerste shorttrackmedaille voor Nederland
In 2014 haalde Sjinkie Knegt in Sotsji de allereerste olympische shorttrackmedaille voor Nederland binnen, en hoe! Brons op de 1000 meter.

2006, 2010 & 2014 - Ireen Wüst, acht olympische medailles
In Turijn stond Ireen Wüst als 19-jarige aan de start van haar eerste Olympische Spelen. Inmiddels is ze met vier gouden, drie zilveren en één bronzen olympische medaille de succesvolste Nederlandse deelnemer aan Olympische Spelen in de geschiedenis. Wat zal 2018 voor haar brengen?

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan