Tickets
Shop
Nieuws 19 jan 2017

Wie maken kans op de overgebleven WK-tickets?

Komend weekend start het KPN NK sprint en NK allround in Heerenveen. Voor de meeste schaatsers is het de laatste kans om nog een groot toernooi mee te pakken dit seizoen. Maar wie maken er nog kans?

Foto : Neeke Smit

Sprint (mannen):
Kai Verbij en Kjeld Nuis zijn al verzekerd van het WK sprint. Verbij werd twee weken geleden Europees kampioen sprint, terwijl Nuis het zilver pakte. Daardoor is er nog slechts één ticket over voor de rest van het sprintveld. Onder meer Hein Otterspeer, Michel Mulder, Pim Schipper, Gerben Jorritsma en Jesper Hospes zullen hun seizoen graag nog met een prijs en WK-ticket willen opfleuren.

Ronald Mulder deed onlangs ook mee aan het EK, maar kwam niet verder dan een zesde plaats. Daarom moet ook hij zich weer opnieuw bewijzen. Rassprinters Dai Dai Ntab en Jan Smeekens hebben al een ticket op de 500 meter voor de WK afstanden, maar zullen ook graag het WK sprint willen rijden. Bovendien zijn de 1000 meter-specialisten Thomas Krol en Sjoerd de Vries outsiders voor een WK-ticket.

Sprint (vrouwen):
Bij de vrouwen heeft alleen Jorien ter Mors een WK-ticket in de pocket. Zij won op het EK zilver achter Karolina Erbanova. Ter Mors doet dus ook niet mee aan het NK sprint, maar aan het NK allround, omdat ze een extra trainingsprikkel wil. Marrit Leenstra, de nummer vier van het EK, heeft zich ook teruggetrokken voor het NK sprint. Zij wil zich volledig focussen op de WK afstanden.

Sanneke de Neeling heeft goede papieren om één van de drie WK-tickets te bemachtigen. Zij werd vorig jaar verrassend Nederlands kampioen en werd op het afgelopen EK zevende. Maar naast De Neeling vechten ook Anice Das, Floor van den Brandt, Bo van der Werff, Roxanne van Hemert, Janine Smit en Letitia de Jong voor een ticket. Ireen Wüst zal ook meedoen aan het NK, maar doet dat vooral als training richting het WK allround.

Allround (mannen):
Ook bij het allroundtoernooi zijn er een paar afmeldingen. Zo geeft Sven Kramer de voorkeur aan een trainingskamp in Collalbo. Kramer won twee weken geleden het EK allround in Heerenveen en verzekerde zich daarmee ook van het WK allround. Ook Douwe de Vries laat het NK schieten. Hij had echter nog geen ticket voor het WK verdiend, maar het WK past niet in zijn schema. De Vries werd vijfde op het EK allround.

Jan Blokhuijsen is komend weekend wel van de partij. De Noord-Hollander veroverde twee weken geleden wel een WK-ticket nadat hij achter Kramer het zilver pakte. Dat betekent dat er nog één plekje over is voor het WK allround. Koen Verweij en Patrick Roest lijken de grootste kandidaten te zijn.

Allround (vrouwen):
Bij de vrouwen dus geen Ireen Wüst aan de start. Ook Antoinette de Jong meldde zich af voor het toernooi; zij werd op het EK allround derde en dat betekende ook een ticket voor het WK. Jorien ter Mors start wel op het NK, net als Yvonne Nauta, de nummer vier van het EK. Zij hoopt zich wederom voor een groot toernooi te plaatsen.

Naast Nauta maakt ook Melissa Wijfje een goede kans op het overgebleven ticket. Zij kende een geweldig eerste seizoenshelft, maar tijdens de NK afstanden stelde zij teleur. Marije Joling, Linda de Vries, Jorien Voorhuis en Annouk van der Weijden hopen hun seizoen nog te redden door het WK te halen.

Zelf kijken wie er nog meer kans maken? Ga op onderzoek uit in onze vernieuwde ranglijsten! 

Bekijk hier de deelnemerslijsten en het programma.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan