Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2017

Team Victorie zegeviert: ‘Goed affiche afgegeven voor sponsor’

Marije Joling wist voor het eerst in haar carrière de Nederlandse allroundtitel binnen te slepen. Carlijn Achtereekte maakte het Team Victorie feestje compleet door met een daverende tijd op de 5000 meter te klimmen naar de derde plek in het eindklassement. “Mooier kan het niet, ik ben super blij met de titel”, aldus Joling. “Voor de finish hoorde ik al een kreet van de tribune, toen wist ik: ‘hij is voor mij.’”

Foto : Soenar Chamid

Voor Joling een flinke opsteker, die na een minder KPN NK afstanden met zichzelf in gesprek moest. “Na het NK was ik een beetje vlak. Ik miste het vuur. Ik ging nadenken. Wat maakt me happy? En nu sta ik hier!” Wat maakte het verschil? “Je moet soms wakker geschud worden. Ik kwam in het voorseizoen op een dood spoor. Misschien heb ik die periode nodig gehad om deze klapper te maken.”

Met haar titel sleepte Joling ook nog eens tickets voor het WK afstanden, de Wereldbeker in Berlijn én de Wereldbekerfinale binnen. Reden genoeg om een klein feestje te bouwen. “Vanavond lekker een wijntje en met de beentjes omhoog, toch coach?” zegt Joling lachend tegen haar trainer Ten Hove.

Ook haar ploeggenote Achtereekte kan terugkijken op een geslaagd toernooi. “Ik wilde heel graag laten zien wat ik kan op de vijf kilometer. Ik rijd een goed steady seizoen, reed al vaak 7.00. Het is wel heel jammer dat ik steeds net die tickets niet grijp. Net ernaast vallen is wel zuur.” Had ze nog hoop op de allroundtitel? “Je moet realistisch kijken, ik wilde mijn race ook niet rijden op de verschillen in het klassement. De derde plek was wel het hoogst haalbare gezien Yvonne (Nauta) haar vorm op de vijf. Het werd nog spannend, maar dit is al heel mooi!”

Sponsorloos shirt

De dames rijden allebei onder de hoede van Desly Hill, in een team dat vooralsnog zonder sponsors rondrijdt. Zijn daar ontwikkelingen in? Achtereekte wijst naar haar sponsorloze shirt. “We doen het allemaal op eigen hachje. Het is nog maar een jaar tot de Olympische Spelen, en je hebt toch je trainingskampen nodig. Maar ik denk dat Marije en ik een goed affiche hebben afgegeven!” Joling: “Ik hoop dat dit een opsteker is voor de ploeg en dat er snel een geldschieter is voor volgend seizoen.”

Jillert Anema

Achtereekte kwam deze zomer over van de Clafis-formatie van Jillert Anema. “Als je bij je ploeg wordt weggezet dan doet dat even zeer, maar ik ben goed opgevangen.” Onder Hill wist de Overijsselse haar vorm van twee jaar terug weer terug te vinden. “Ik heb een goede klik met Hill, ze heeft me weer op het goede pad gekregen. Vorig jaar was ik fysiek niet gezond, toen hebben we goed aan de basis gewerkt. Ze is altijd positief, ze kan je de goede kant op duwen.”

Volgend jaar wordt het echt spannend, dan worden de tickets voor de Olympische Spelen verdeeld. Achtereekte heeft haar pijlers gericht op de langste afstand. “De vijf kilometer, daar geniet ik het meeste van.” Maar ze is er nog niet, zegt ze: “De verschillen zijn klein, en er zijn maar twee plekken. Volgend jaar moet er wel een stapje bij, wil je Sáblíková verslaan.”

Nalezen wat er allemaal gebeurde op de slotdag van het NK Allround en Sprint? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan