Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2017

Roundup dag 3 KPN NK Allround & Sprint

Vier Nederlandse titels werden er vandaag verdeeld. Het Rood-Wit-Blauw was aan het einde van de dag voor Jan Blokhuijsen, Marije Joling, Ireen Wüst en Ronald Mulder.

Foto : Soenar Chamid

De allround heren openden het bal op de 10 kilometer. Erik-Jan Kooiman ging er met de winst vandoor, hij bleef met  13.07,06 wel zo’n tien seconden boven het kampioenschapsrecord van Bob de Jong. Patrick Roest begon met een minieme voorsprong op Jan Blokhuijsen aan de slotafstand, maar moest zijn meerdere erkennen in Blokhuijsen. “Twaalf seconden van mijn PR afrijden was niet mogelijk”, aldus Roest. Hij verzekerde zich wel voor het WK allround, mits er geen gekke dingen gebeuren op de Wereldbeker zoals vorig jaar, toen hij zich verzekerde van een ticket maar een valpartij van Stroetinga roet in het eten gooide. Blokhuijsen mocht voor de tweede keer in zijn carrière het rood-wit-blauw dragen. Achter Blokhuijsen en Roest eindigde de jonge Marcel Bosker op een verdienstelijke derde plaats.

Bij de dames ging Marije Joling er met de eindoverwinning vandoor. Haar concurrente Linda de Vries kon het niet waarmaken op de 5000 meter en ook Yvonne Nauta wist niet genoeg winst te pakken op de afsluitende afstand. Carlijn Achtereekte won in een kampioenschapsrecord van 7.00,78 de slotafstand en kreeg met haar snelle tijd het brons opgehangen aan het einde van de dag. Het zilver was voor Yvonne Nauta.

Een topdag voor Team Victorie: “Marije die wint, dat is echt super voor het team. Deze gaan we wel even vieren!”, aldus Achtereekte.

Op het sprintkampioenschap won Ireen Wüst haar allereerste Nederlandse sprinttitel. "Het was een heel ontspannen toernooi, een afsluiting van een trainingsblok. Hoe mooi is het om dan in een goed gevuld Thialf deze titel te pakken," aldus Wüst.  Een WK sprint past niet in de overvolle agenda van de Team JustLease vedette, ze gaat ook al richting het WK allround.  "Als er een weekje tussen zat had ik het nog wel willen doen." 

Anice Das mocht voor het eerst in haar lange carrière het podium beklimmen en was ook dolblij. Derde werd uittredend kampioene Sanneke de Neeling. De Neeling was niet te spreken over de korte tijd die er tussen de afstanden zat, "waardeloos" noemde ze het. 

Bij de heren vierde Ronald Mulder zijn eerste sprinttitel uitbundig. Met een solide 1000 meter bleef hij Jan Smeekens en Pim Schipper voor in het klassement. Na het pakkendebacle van gisteren, reed hij vandaag zelfs langzamer op de 500 meter. Toch reed hij met vier solide races naar een mooie Nederlandse titel. "De 1000 meter loopt lekker dit jaar, ik leg de basis voor de titel op de 1000 meter in plaats van de 500." Baalde hij dat Verbij en Nuis er niet waren? "Nee, dan kon ik winnen" luidt het lachend. Ook broer Michel is op de weg terug. "Ik hoop dat hij weer terugkomt op niveau. Maar natuurlijk wel net iets minder dan ik!" aldus Ronald.

Alles teruglezen? Bekijk de liveblog!

Uitslagen

 

Foto : Soenar Chamid
Foto : Soenar Chamid

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan