Tickets
Shop
Nieuws 21 jan 2017

Roest vs Bosker: 'Lekker dat ik hem verslagen heb'

Bij de junioren vochten ze keer op keer om de titel, maar sinds dit seizoen vechten Patrick Roest en Marcel Bosker hun strijd uit bij de senioren. De twee talenten strijden op het NK allround voor het enige overgebleven ticket voor het WK.

Roest startte het toernooi vrijdag met een persoonlijk record op de 500 meter en werd tweede (‘mijn oude persoonlijk record stond al twee jaar’), terwijl Bosker op de 5.000 meter zijn snelste tijd ooit verbeterde (‘dit is al m’n twaalfde persoonlijk record van het seizoen’). Op de 5.000 meter eindigde hij als tweede achter zijn ploeggenoot Jan Blokhuijsen, Patrick Roest werd derde op die afstand.

“Of Marcel mij verbaast? Nee, want op het NK afstanden reed hij ook al sneller op de 5.000 meter.” Bosker vindt het ‘eerlijk gezegd wel erg leuk’ dat hij sneller reed dan zijn kompaan van Lotto-Jumbo. “Ja, het is lekker dat ik hem verslagen heb. Maar dat moet natuurlijk niet het hoofddoel zijn.”

WK-ticket
In het algemeen klassement heeft de 21-jarige Roest nu een kleine voorsprong op de één jaar jongere Bosker. Met de afmelding van Koen Verweij gaat de strijd om het laatste WK-ticket tussen de twee jonge honden. Bosker is nog niet zo bezig met het WK. “Voor mij ligt dat ticket nog heel ver weg. Mijn 500 meter is eigenlijk nog te langzaam, op de langere afstanden moet ik nog te veel tijd goedmaken.” 

Voor Roest is het WK wel een hoofddoel. Hij plaatste zich vorig jaar net niet voor het WK allround, maar mocht toen wel als reserve mee. “Dat wil ik niet nog een keer. Ik heb een mooie voorsprong op Marcel, die wil ik vasthouden. En verder ga ik het Jan zo moeilijk mogelijk maken voor de titel”, doelt Roest op ranglijstaanvoerder Blokhuijsen.

Schuin oog
Bosker schaatst sinds dit seizoen voor JustLease, Roest is inmiddels aan zijn tweede seizoen bij Lotto-Jumbo bezig. Bosker onthulde onlangs dat hij Roest met een schuin oog volgt. “Ik neem me altijd voor om de tijden te rijden die hij reed in het jaar dat hij even oud was als ik.” Roest kan daar wel om lachen. “We hebben het er vaak met elkaar over. Ik vind het mooi dat hij er zo naar kijkt.”

Bosker voegt daaraan toe. “Wij zijn gewoon goede vrienden. Patrick is ontzettend goed, hij won heel veel medailles bij de junioren. Het zou mooi zijn als ik dezelfde route kan bewandelen als hij.” Ook Roest vindt de strijd tussen hem en Bosker enerverend. “Mooi om te zien dat hij die stap nu ook zet. Ja, we zullen elkaar de komende jaren nog vaak gaan tegenkomen!”

UPDATE: Roest maakt er 2-1 van!
Patrick Roest heeft zojuist de 1500 meter gewonnen en pakt daarmee ook de leiding in het algemeen klassement. Marcel Bosker eindigt achter Jan Blokhuijsen als derde en staat nu ook nog steeds derde in het algemeen klassement. Roest - Bosker: 2-1.

UPDATE: 2-2, maar een WK-Ticket voor Roest!
Op de tien kilometer was Bosker op plaats vier nipt sneller dan Roest, die vijfde werd. Beide heren waren dit toernooi dus twee keer sneller dan de ander.  In het eindklassement wint Roest het zilver, en blijft daarmee de bronzen Bosker voor. Omdat de nieuwe allroundkampioen, Jan Blokhuijsen, zich al voor het WK Allround plaatste tijdens het EK, is het overgebleven WK-ticket voor Roest!

Morgen gaat de strijd verder op de 10.000 meter! Voor startlijsten, uitslagen en meer, klik hier!

En uiteraard volgen we de wedstrijd ook via ons liveblog. Bekijk die hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan