Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2017

Roest: ’Twaalf seconden van PR afhalen was niet mogelijk

Patrick Roest begon als klassementsleider aan de afsluitende tien kilometer, maar had na de race van zijn concurrent Jan Blokhuijsen niet de illusie dat hij de dag zou afsluiten als Nederlands kampioen. Roest plaatste zich wel voor het WK Allround.

Foto : Soenar Chamid

Roest – die het in de laatste rit opnam tegen Chris Huizinga – wist al genoeg toen Blokhuijsen 13.12.77 noteerde. “Ik zou twaalf seconden van mijn persoonlijk record af moeten rijden om te winnen. Dat is nu niet mogelijk”, vertelde Roest.

En daarom richtte het talent van Team Lotto-Jumbo zich op zijn andere (en belangrijkste) doel: kwalificatie voor het WK Allround in Hamar. Omdat Blokhuijsen zich al tijdens het EK had geplaatst, was die geen concurrent meer voor Roest.

Roest verdedigde een ruime voorsprong op Marcel Bosker en koos daarom op de 10 kilometer voor veiligheid. “Ik heb er geen alles-of-niets race van gemaakt. Als ik zou starten om Blokhuijsen nog te bedreigen, zou ik misschien wel kapot gaan. Dat risico wilde ik niet nemen. Niet dat ik het rustig aan heb gedaan, maar het was ook niet volle bak.”

WK Allround
En nu mag Roest dus naar het WK Allround. Tenminste, als de Nederlandse mannen tijdens de volgende World Cup aan de vrij soepele kwalificatie-eis voldoen en zodoende het derde startbewijs (dat van Roest) veiligstellen.

Met wat voor ambities gaat de 21-jarige allrounder naar dat toernooi? “Dit NK was een best goed toernooi, maar in Hamar wil ik nog beter zijn. Hopelijk plaats ik me daar voor de 10 kilometer. Of ik al aan het podium denk? Nou, een heel klein beetje. Het niveau van de allrounders in Nederland is hoog. Maar ik weet niet precies hoe de buitenlandse concurrentie ervoor staat. Als ik naar mezelf kijk, hoop ik me in ieder geval op de lange afstanden nog te verbeteren.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan