Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2017

Remco Schouten: ‘Had het niet willen missen’

Het was een bijzondere week voor Remco Schouten. Woensdag reed de 21-jarige schaatser van Bouw & Techniek zijn eerste marathon op natuurijs. Maar even was hij bang dat de marathon op natuurijs in het weekend gereden zou worden.

Foto : Soenar Chamid

En dan had Schouten moeten kiezen tussen het NK allround en zijn eerste wedstrijd op natuurijs. “Dan had ik de voorkeur gegeven aan de marathon. Een NK in Thialf is ook heel leuk, maar als er een natuurijswedstrijd in Nederland wordt gereden, gaat dat wel voor,” zegt Schouten, die het nieuws die dagen nauwkeurig in de gaten heeft gehouden.

“Het begon wel te kriebelen. Ik dacht: het zal toch niet gebeuren dat die in het weekend wordt gereden. Maar gelukkig kwam dinsdag het goede nieuws en kon ik mijn eerste marathon op natuurijs rijden.” Schouten, de nummer twee van het NK marathon op 1 januari (zie foto, samen met Bob de Vries), zat niet in de beslissende kopgroep. Toch heeft hij enorm genoten van de hele entourage. “Of ik last had van zenuwen? Dat viel wel mee eigenlijk. Het was onwijs gaaf om daar te schaatsen. Er kwam zoveel media en publiek naar Noordlaren, dat had ik niet verwacht. Dit had ik echt niet willen missen.”

Foto : Soenar Chamid

NK allround
Op vrijdag begon voor Schouten het NK allround. De eerste afstand die op het programma stond, was de 500 meter, maar die viel hem zwaar. “Dan merk je toch dat je een marathon in de benen hebt”, vervolgt de jonge schaatser. “Dat geldt zeker voor de korte afstanden. De 5000 meter daarna ging al een stuk soepeler. Dat komt omdat je dan in hetzelfde ritme zit.”

Uiteindelijk krijgt Schouten het niet voor elkaar om zich te plaatsen voor de laatste afstand, de 10.000 meter. En daar had hij zijn pijlen vooraf op gericht. Schouten wordt uiteindelijk vijftiende in het klassement. De langeafstandsspecialist is niet van plan om zich de komende jaren volledig op het allround te storten. “Als je wil gaan allrounden, moet je misschien wel de keuze maken. Maar ik train niet op de korte afstanden. Mijn specialiteit ligt op de 5 en 10 kilometer. De marathon en de 5 en 10 kilometer sluiten goed op elkaar aan.”

Tijdrit - Interval
Naast overeenkomsten zijn er ook veel verschillen tussen het rijden van marathons en het rijden van 5 en 10 kilometers. “Bij marathons zit je in een peloton. Als je in het peloton zit, kun je mensen volgen. Dan is het een soort interval. Op de langebaan is het meer een tijdrit.” Een ander verschil is het ijs. “Normaal gesproken is natuurijs veel minder dan het ijs op een ijsbaan. Maar het ijs in Noordlaren lag er prima bij.”

Ook het publiek is een verschil tussen marathon en langebaan. In Heerenveen was het zaterdag en zondag druk, maar vrijdag niet. “Begrijpelijk, mensen zijn aan het werk.” Bij marathons verschilt het per wedstrijd hoe druk het is. “Een wedstrijd in Hoorn leeft altijd wel, maar in Eindhoven is het bijvoorbeeld veel rustiger.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan