Tickets
Shop
Nieuws 19 jan 2017

Op weg naar Ahoy met... Freek van der Wart

In aanloop naar het KPN WK Shorttrack maken we elke week nader kennis met een rijder uit de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). Deze week: Freek van der Wart.

Naam: Freek van der Wart
Geboren: 1 februari 1988
Woonplaats: Heerenveen
Twitter: @freekvanderwart
Instagram: @freekvdwart

Waar en wanneer stond je voor het eerst op shorttrackschaatsen?
“Dat was in de oude PWA-hal in Zoetermeer. Ik was negen jaar en deed aan jeugdschaatsen bij IJsvereniging Zoetermeer. Ik wilde graag een uurtje meer schaatsen en dat bleek het shorttrack uur van de club te zijn. Tot mijn achttiende, toen ik werd gevraagd voor de nationale ploeg, heb ik shorttrack met langebaanschaatsen gecombineerd.”

Waar geniet je het meeste van op het ijs?
“Om zo schuin mogelijk, op zo hoog mogelijke snelheid door de bochten te gaan. Je voelt de G-krachten drukken op je rechterbeen, maar je hebt volledige controle over je schaats. Het is fantastisch om perfect je lijn te houden en strak naar binnen te sturen.”

Met wie train je het liefst?
“Met de jongens uit het Nederlands team en met Jeroen Otter als coach. Dat is een van de dingen die ik de voorbije maanden tijdens mijn blessure het meest heb gemist. Ik ben drie maanden in mijn eentje bezig geweest met revalideren. Dan besef je hoe zo’n trainingsomgeving met goede andere rijders je helpt om beter te worden. Ik ben blij dat ik volgende week voor het eerst op het ijs weer kan aansluiten bij de groep.”

Wat is de gedachte achter je helmontwerp?
“Over het midden van de helm loopt een rode baan. Achterop loopt dit over in een Nederlandse vlag omdat ik er trots op ben dat ik voor Nederland mag uitkomen. In de blauwe baan zie je de skyline van mijn geboorteplaats Zoetermeer met het oude stadhuis, de Nelson Mandelabrug en de watertoren.”

Op welk moment in je shorttrack carrière ben je het meest trots?
“Op 1 staat mijn Europese titel in 2013. Op vrijdag en zaterdag werd ik twee keer vierde, maar op de slotdag van dat toernooi klopte alles en won ik de 1000 en 3000 meter en het eindklassement. Op 2 en 3 staan de wereldtitel op de relay in Montreal in 2014 en mijn individuele WK-medaille in 2013 op de 500 meter. Dat was de eerste individuele Nederlandse WK-medaille in 25 jaar.”

Wie heeft het meeste bijgedragen aan jouw weg naar de top?
“Dat zijn mijn ouders. Zij zijn nog steeds heel betrokken en proberen zo vaak mogelijk bij wedstrijden aanwezig te zijn. Mijn vader regelt ook vaak de kaarten voor de andere ouders van de ploeg naar internationale toernooien.”

Wat is je ultieme doel?
“Goud bij de Olympische Spelen volgend jaar in Korea. Dat is eigenlijk al het doel sinds de relayfinale in Sochi, waar we met de ploeg een kans hebben laten liggen.”

Waar kijk je het meeste naar uit tijdens het KPN WK Shorttrack?
“Het zou een geweldige opsteker om in Ahoy te kunnen starten en die ambiance mee te maken als rijder van de relay. Het zou een mooie afsluiter zijn van een periode van revalideren. Ik wil in Rotterdam laten zien dat ik nog lang niet afgeschreven ben.”

Op weg naar Ahoy met Lara van Ruijven
Op weg naar Ahoy met Leon Bloemhof
Op weg naar Ahoy met Rianne de Vries
Op weg naar Ahoy met Dennis Visser
Op weg naar Ahoy met Daan Breeuwsma
Op weg naar Ahoy met Dylan Hoogerwerf
Op weg naar Ahoy met Itzhak de Laat
Op weg naar Ahoy met Yara van Kerkhof
Op weg naar Ahoy met Mark Prinsen

Volg de Nederlandse shorttrackers op weg naar het KPN WK Shorttrack via Instagram.com/ShorttrackNL en Facebook.com/ShorttrackNL


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan