Tickets
Shop
Nieuws 19 jan 2017

Marwin Talsma zet zinnen op sponsorploeg

Terwijl in Heerenveen de Nederlandse titels op de sprint en allround verdeeld worden reist een selectie Nederlandse junioren naar Collalbo voor hun tweede World Cup, die op 21 en 22 januari verreden wordt. Een van hen is de ambitieuze RTC Noord-rijder Marwin Talsma.

Foto : Sander Chamid

De A-junior komt uit een echt schaatsnest. Zijn eigen voorkeur mag op de langere afstanden liggen; er lijkt meer sprint-, dan stayersbloed door zijn familie te stromen. Zo waren zijn opa en oom talentvolle schaatsers, die naam maakten op de kortebaan. "Maar mijn moeder moest het wel meer van de lange afstanden hebben hoor, dus ik heb het denk ik van haar", luidt het. 

“Mijn familie weet dat ik goed ben op de vijf kilometer, maar als ze me dan een 500 meter zien rijden grappen ze na afloop soms: ‘Had dat niet even wat sneller gekund?’”, vervolgt hij lachend. “Ik moet het puur van de lange afstanden hebben, ik kom gewoon niet sneller uit de voeten.” 

Sprinter, of stayer; een volledige fanclub aan familieleden zat tijdens de NK Afstanden in Thialf trots op de tribune. “Mijn ouders, mijn opa en oma, oom en tante, ze waren er allemaal. Die vinden het geweldig. Ik heb ze van tevoren nog snel even gesproken en natuurlijk even gezwaaid vanaf het ijs.” 

Voor het toernooi van eind december wist Talsma zich als enige junior te plaatsen voor de 5000 meter, en dat voelde naar eigen zeggen toch wel 'een beetje speciaal'. “Het gaat dit seizoen echt super. Beter dan dit kan het eigenlijk niet”, vertelt hij. In een vol Thialf snelde de 19-jarige naar een niet onverdienstelijke 6.30, zijn derde tijd dit seizoen. “Het was zwaar en pittig, maar zo’n vol stadion is natuurlijk geweldig.” 

“En ik had wel wat zenuwen hoor”, geeft Talsma eerlijk toe. Toch is het jonge talent die nervositeit na het klinken van het startschot alweer kwijt. “Poef, en dan ben ik weg. Ik blijf altijd maar tegen mezelf zeggen: gewoon schaatsen, dan komt het goed. En komt het niet goed, dan niet.” 

Waar hij normaal omringt is door zijn juniorencollega’s, stond Talsma in Thialf op het ijs met kampioenen als Sven Kramer en Jorrit Bergsma, iets wat hij nog veel vaker hoopt mee te maken. Afkijken? Natuurlijk! “Als ik thuis voor de buis zit, of hier in het stadion ben, kijk ik altijd goed naar wat zij doen. Mijn moeder is trainster geweest; en zegt dan: ‘Moet je dat zien’ en dan vertalen we het naar mijn techniek toe.” 

Sponsorploeg 
Talsma maakt volgende winter de overstap van de junioren naar de (neo-)senioren en heeft menig voorganger naar mooie ploegen zien vertrekken, iets wat hij zelf ook ambieert. “Marcel Bosker had ik vorig jaar vaak als tegenstander en hij heeft de overstap gemaakt naar Justlease.nl”, luidt het. Waar de mannen vorig jaar nog elke race aan elkaar gewaagd waren, reed Bosker in Thialf naar 6.25, een gat dat Talsma weer wil dichten. “Een commerciële ploeg is natuurlijk professioneler, daar valt nog te winnen. Niet dat het bij ons RTC niet goed is hoor; we hebben in Groningen alle faciliteiten en ik zit super op één lijn met mijn coach."

Toch hoopt Talsma het talentencentrum te kunnen verruilen voor een sponsorploeg. “Het is de ideale stap die je wilt maken naar de senioren. Al weet ik eigenlijk niet zo goed wie mij op het oog zouden hebben, of hoe dat überhaupt in zijn werk gaat. Ik hoop natuurlijk dat ze kijken en denken; die jongen kan schaatsen!”

Maar nu eerst naar Italië voor de tweede Junior World Cup van dit seizoen: “Ik wil in het junioren-circuit aan de top te staan, en dit is natuurlijk een grote wedstrijd. Daarna is het NK junioren en daar hoop ik me ook weer te plaatsen voor de volgende wereldbekerwedstrijd in Erfurt." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan