Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2017

Marije Joling: ‘WK zou mijn seizoen goedmaken’

Als klassementsleidster begint Marije Joling zaterdag aan de tweede dag van het NK allround. Het seizoen van de Team Victorie-rijdster loopt vooralsnog niet naar wens; ze miste het EK allround en wist zich niet te plaatsen voor de WK Afstanden. Toch heeft ze nu koers gezet richting de nationale titel, en een startbewijs voor het WK allround.

“Ik heb niet het excuus niet fit te zijn, maar technisch ging het gewoon niet lekker de afgelopen tijd”, legt Joling uit. “Soms loopt het en soms niet, daar komt het eigenlijk op neer.” Toch lijkt de vrouw uit Assen inmiddels op de goede weg; vrijdag werd ze derde op de 500 meter en tweede op de drie kilometer, waarmee ze eerste staat in het klassement. 

Na haar finish op de drie kilometer maakte Joling overigens nog wel nog een lelijke schuiver, waarna ze relatief lang op het ijs bleef liggen. Op een naar eigen zeggen 'blauwe bil' na blijft een nare blessure haar gelukkig bespaard. "Het duurde gewoon best lang voor iemand me kwam helpen, en opstaan lukte niet. Ik was kapot." 

Strijd volledig open
De 500 meter werd gewonnen door Jorien ter Mors, die na het EK sprint besloot als voorbereiding voor de WK Afstanden een uitstapje naar het nationale allroundtoernooi te maken. De Afterpay-rijdster sloeg op de kortste afstand een enorm gat met de concurrentie, maar meldde zich vervolgens ziek af voor de drie kilometer. De strijd om de titel ligt dus weer volledig open.

“Ik heb het natuurlijk uitgerekend en ik zou nu al vijftien seconden goed hebben moeten maken op Jorien tijdens de vijf kilometer. En dat terwijl ik op de 1500 meter zelfs nog een beetje zou verliezen. Toch zou Ter Mors het ook nog maar even moeten doen."

In kamp Plantina werd de deelname van Ter Mors ook besproken: “Wij zeiden gisteravond nog tegen elkaar: 'We weten al wie er kampioen wordt”’, vertelt Linda de Vries in het voorbijgaan. “Als Ter Mors twee seconden pakt op de 500 meter kan ze namelijk achteruit schaatsen op de vijf kilometer. Nu worden het nog twee spannende dagen en dat is mooi.” 

Kleine verschillen
En spannend wordt het zeker, want de verschillen zijn klein: De Vries (+0.10) en Yvonne Nauta (+1.54) zitten Joling op de hielen. “Ik ga niemand afschrijven, iedereen doet mee voor de titel”, aldus Joling. “Maar ik kom hier voor vier goede races. En bekijk het per afstand.” 

Omdat Ireen Wüst en Antoinette de Jong zich met hun optreden tijdens het EK allround al verzekerde van een startbewijs op het WK allround wordt er tijdens het NK nog een ticket vergeven. “De titel zou natuurlijk prachtig zijn, maar het WK zou mijn seizoen echt goedmaken.” 

Maar eerst de dag van morgen: “Ik zou graag nog een afstandsoverwinning pakken, op de 1500 moet dat kunnen lukken. Ik ben er klaar voor!” 

Klik hier voor de startlijsten, uitslagen en meer informatie over het NK Allround & Sprint.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan