Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2017

Winter Universiade: Brons voor mannen ploegenachtervolging

Het Nederlandse ploegenachtervolgingsteam heeft zondag een bronzen medaille behaald op de Winter Universiade in Almaty. Bram Vreugdenhil, Gerwin Colje, Ronald Ligtenberg en Olof Gerritsen waren in de strijd om het brons ruim twee seconden sneller dan China.

Foto : Sander Chamid

Het goud ging op de team pursuit naar Korea, het zilver ging naar Japan. Bij de vrouwenachtervolging werd Nederland vijfde. Aveline Hijlkema, Willemijn Cnossen, Sanne Westerveld en Annemarie Boer moesten in de strijd om de vijfde plek Polen verslaan en dat lukte eenvoudig. Het verschil was op de streep meer dan vijf seconden.

Martijn van Oosten bezorgde de Nederlandse ploeg de eerste en tweede schaatsmedaille tijdens de Winter Universiade. De 24-jarige sprinter won in Kazachstan na het zilver op de 1500 meter vrijdag ook het zilver op de 1000 meter. Op de kilometer reed Van Oosten naar een razendsnelle 1.10,12. Alleen Koreaan Minkyu Cha was de Nederlander te snel af, hij ging met het goud aan de haal. Het brons ging naar Ryu Kosaka. 

Maar er kwamen nog meer Nederlanders in actie! Joep Kalverdijk eindigde op plaats 21, gevolgd door Gerwin Colje op plaats 29 en Olof Gerritsen op plaats 31. 

Van Oosten op 1000 meter-podium

Bij de dames stond er vrijdag een vijf kilometer op het programma. Waarop Willemijn Cnossen naar een mooie dertiende plaats snelde. 

1500 meter
Van Oosten kwam donderdag uiteindelijk 23 honderdste tekort voor het goud, dat naar de Rus Kirill Golubev ging. Junya Miwa greep het brons. Jacob Vreugdenhil eindigde op plek 19, Joep Kalverdijk op plaats 27 en Ronald Ligtenberg op plek 29.

Bij de 500 meter voor vrouwen werd Dione Voskamp donderdag met de achtste plek de beste Nederlandse. Op de eerste dag (dinsdag) van de Universiade werd de 1500 meter voor vrouwen en de 5000 meter voor mannen verreden. Aveline Hijlkema eindigde op de 1500 meter op de zevende plaats, Willemijn Cnossen op de veertiende plek, twee plekken voor Annemarie Boer. Op woensdag eindigden Hijlkema en Cnossen op plek zes en zeven op de 3000 meter, Martijn van Oosten werd op de 500 meter tiende.

Kunstrijden
Thomas Kennes deed namens Nederland mee aan het kunstrijden. Hij plaatste zich als negentiende voor de finale, maar wist in die finale geen plaats meer op te schuiven. Kennes deed onlangs nog mee aan het EK, waar hij de finale niet wist te bereiken. 

Voor alle uitslagen bij de Winter Universiade kijk dan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan