Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2017

Wereldkampioen Verbij: ‘Mark Rutte zei dat hij trots is'

Minder dan twee maanden na zijn Europese sprinttitel werd Kai Verbij zondag in Calgary ook wereldkampioen sprint. Ondanks een bijna val op de afsluitende 1000 meter. “Dat was wel een showtje”, grijnsde de nieuwe wereldkampioen.

Foto : Huub Snoep

“Maar ik vond het niet leuk, hoor”, voegde hij er snel aan toe. Ik brak weg op links en raakte uit balans. Dat was wel spannend. Heel even dacht ik dat ik ging vallen. Gelukkig hield ik me recht en kon ik verder, maar het kostte echt veel tijd.”

Verbij kon zich dat tijdverlies permitteren, want hij had na drie afstanden een ruime voorsprong op zijn concurrenten opgebouwd. “Normaal gesproken zeg ik dat je vier negens moet scoren om wereldkampioen te worden. Deze laatste race was echt geen negen. Misschien een zesje. Niet ideaal, maar dit weekend was het genoeg.”

Mark Rutte
En dus is de pas 22-jarige sprinter van Team Plantina voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen. Het leverde Verbij direct een telefoontje van minister-president Mark Rutte op. “Ja, dat was wel bijzonder. Ineens had ik Mark Rutte aan de telefoon en kon ik echt een gesprek met hem voeren. Wat hij zei? Dat hij geschrokken was van mijn bijna val, haha. En daarna zei hij dat hij heel trots is en dat heel Nederland trots is. Dat is heel mooi om te horen.”

Champagne voor wereldkampioen Verbij | Foto : Huub Snoep


Net als tijdens het EK in januari greep Verbij de titel zonder een afstand te winnen. Een smetje? “Nee, helemaal niet”, zegt de kersverse wereldkampioen. “Mijn missie was een goed klassement rijden, niet om een afstand te winnen. Als je met die mindset vertrekt, dan denk je niet eens aan het winnen van een afstand.”

Olympische Spelen
Maar Verbij weet ook dat volgend seizoen de Olympische Spelen op het programma staan. En daar worden geen medailles uitgereikt aan de beste sprinter over vier races. Daar gaan de prijzen naar de schaatsers die op één bepaalde afstand de beste zijn. “Ook voor mij draait het volgend jaar om de Spelen. En je ziet hier dat ik en Vincent de Haitre zaterdag op de 1000 meter heel dicht bij Kjeld (Nuis, red.) in de buurt kom. Net als tijdens de WK Afstanden in Korea. Vincent en ik kunnen Kjeld tegenstand bieden. En hopelijk kruip ik volgend jaar nog wat dichter naar hem toe.”

Foto : Huub Snoep

Lees alles over het WK Sprint terug in ons liveblog 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan