Tickets
Shop
Nieuws 20 feb 2017

Weerbericht: Begin maart kans op een kouder weerbeeld

De afgelopen weken was het opvallend droog in ons land, maar dat verandert zeer binnenkort. Tot begin maart komen oceaandepressies volop aan zet en brengen heel regelmatig neerslag. Deze waterdragers zijn veelal gekoppeld aan diepe depressies die het Noordzeegebied opzoeken.

Foto : Soenar Chamid

Tot en met het weekend regent het vrijwel iedere dag of valt een aantal gure buien zoals op donderdag. De wind kan later op donderdag ook nog flink uithalen met mogelijk even storm aan de kust. De wind bivakkeert uiteraard in de zuidwesthoek en ruimt op donderdag en vrijdag wat door naar west of noordwest. Dan neemt de wind tijdelijk af om vervolgens (weekend) opnieuw toe te nemen uit het bekende zuidwesten.

Herfstachtig weerplaatje
Al met al schakelen we over naar een uitermate wisselvallig en waarachtig herfstachtig weerbeeld. De temperaturen hierbij zijn eigenlijk niet echt interessant om te vermelden. Het blijft te zacht voor eind februari met dagtemperaturen tot 10 graden en in de nachten kan het een enkele keer tot een graad vorst komen. Ook de komende week blijft het eerst nog zacht en periodiek wisselvallig, maar begin maart zou een kentering kunnen optreden.

Begin maart koudere opties waarschijnlijk
Aan de ene kant zien we een opmars van warme lucht uit het Middellandse zeegebied en anderzijds probeert een portie ijskoude lucht vanaf hoge breedten zuidwaarts te stromen. Er vormt zich waarschijnlijk een hogedrukgebied boven Scandinavië. De kans op een koude(re) eerste maartweek lijkt me vrij groot. Dus diegenen die al op voorbeeldig lenteweer rekenen begin maart moeten zeker nog geduld hebben. De kans dat we nog een keer sneeuw gaan zien en 4-5 graden vorst meemaken lijkt me realistisch.

In theorie nog tot eind maart schaatsen op natuurijs
Zo’n koudere fase in de eerste fase van maart is niet ongebruikelijk. Menigeen rekent dan al op lenteweer met maxima tussen de 15 en 20 graden. Soms komt dat voor, maar serieuze winterkoude is ook vaak paraat nog. Zo vroor het begin maart 2005 even meer dan 20 graden in de nacht nadat er in een flink deel van het land een zeldzaam dik pak sneeuw viel. In 2013 was het zelfs langdurig vrieskoud in maart. Zelfs schaatsen op natuurijs kan nog makkelijk in de derde maand van het jaar. In 1987 kon dat tot rond 20 maart en in 2013 werd er zelfs op de 24e nog geschaatst door enkelen in het noorden van het land.  

Vooruitzichten middellange termijn  
In de eerste decade van maart is de kans op een wat kouder regime denkbaar met luchtaanvoer uit noord of noordoost’, schreef ik exact een week geleden en op dit moment geldt dat nog steeds. Begin maart vormt zich waarschijnlijk hoge druk richting IJsland en/of Scandinavië met een gerede kans op luchtaanvoer vanuit het noordoosten. De sneeuwkans neemt toe, overdag komt het kwik nog wel boven nul uit, maar in de nachten zou het licht tot matig kunnen gaan vriezen. Tegelijkertijd zien we juist zachte subtropenlucht naderen vanuit Frankrijk, dus interessant wordt het welke luchtsoort het uiteindelijk wint in de Benelux.      

undefined

Toelichting: Hier zien we de geschetste situatie voor de eerste week van maart. Het betreft de temperaturen op 1500 meter hoogte. Met de wijzers van de klok mee draait koude lucht om een hogedrukgebied heen ten westen van Noorwegen. Aan de andere kant (west van Frankrijk) zien we de subtropenlucht (tegen de wijzers van de klok in) juist indraaien richting onze omgeving. Waarschijnlijk wint de koude lucht het uiteindelijk.

 Meer weerinfo is er eventueel via www.weerprimeur.nl en op de weerprimeurlijn 0900-1234554.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan