Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2017

Reserve Smeekens: ‘Ik ben nog steeds in topvorm’

De kans is behoorlijk groot dat de wereldkampioen op de 500 meter zaterdag en zondag het WK Sprint vanaf de tribune bekijkt. Want Jan Smeekens, sinds kort ’s werelds beste, is als reserve in Calgary en het ziet er niet naar uit dat er een plek vrijkomt in de Nederlandse ploeg, die bestaat uit Kai Verbij, Ronald Mulder en Kjeld Nuis. En dat geeft Smeekens een dubbel gevoel.

Foto : Soenar Chamid

“Als je in Calgary bent, wil je racen”, zegt Smeekens. “En vooral nu, want ik ben nog steeds in topvorm. Dat wil ik heel graag laten zien. Zeker op dit snelle ijs. Ik zou hier graag heel hard rijden om te kijken of er een record in zit. Maar dat gaat niet en dat is jammer.”

“Aan de andere kant: Ik heb een kans gehad om me te kwalificeren en dat heb ik niet gedaan. Er waren er drie sneller, dus die jongens hebben het verdiend om hier te starten. Maar mocht er met iemand iets gebeuren waardoor hij niet kan rijden, dan sta ik er. Met alle plezier.”

De 30-jarige Smeekens reed tot dusver één WK Sprint, in 2011. Hij werd toen dertiende. “Ik ben een 500 meter-specialist, dus dan kan ik niet verwachten dat ik me voor het WK Sprint kwalificeer. Dat ik toch zo dichtbij was, is op zich best een leuk gegeven. Want dit WK was geen hoofddoel voor me. Mijn hele seizoen was afgestemd op de WK Afstanden. En daar pakte ik goud, dus mijn seizoen is sowieso al geslaagd.”

Maar ondanks dat zijn grote doel al behaald is en Smeekens weet dat de kans dat hij zaterdag zal starten uiterst klein is, neemt de rappe man van Team LottoNL-Jumbo zijn reserverol zeer serieus. “Ik heb een normale wedstrijdvoorbereiding gedaan. Ik ga bijvoorbeeld niet twee uur naar een mall om te winkelen. Nee, ik wil er staan als het moet. En tegelijkertijd kan ik van toegevoegde waarde zijn voor Kjeld (ook LottoNL-Jumbo, red). Met steigerungen, intervallen en duurwerk is het fijn als je een teamgenoot bij je hebt.”

Dus zaterdag bereidt Smeekens zich voor alsof hij een wedstrijd gaat rijden. Om dan zeer waarschijnlijk op de tribune plaats te nemen. Daar zal de wereldkampioen op de 500 meter toekijken hoe de andere sprinters snelle tijden neerzetten op ‘zijn’ 500 meter. Smeekens: “Ja, dat is wel een beetje wrang.”

Jan Smeekens in gesprek met schaatsen.nl



Meer over het WK Sprint op onze speciale WK-pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan