Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2017

Nuis na recordtijd: ‘Ik baal van het klassement’

Kjeld Nuis won zaterdag op de eerste dag van het WK Sprint de 1000 meter in een fantastisch nieuw Nederlands en baanrecord van 1.06.61. Een verbazend snelle tijd voor Nuis, want de wereldkampioen op deze afstand miste het goede gevoel.

Foto : Huub Snoep

“Ik miste vandaag de scherpte”, vertelde Nuis, die na de eerste dag de nummer vijf van het klassement is. “In Korea (Nuis werd daar wereldkampioen op de 1000 en 1500 meter, red.) ging alles vanzelf. Daar had ik topvorm. Die vorm was er nu niet.”

Dat kan te maken hebben met de maagproblemen waar de LottoNL-Jumbo afgelopen donderdag door werd overvallen. Daardoor bracht hij de hele donderdag door op bed en de wc. Ook de vrijdagochtendtraining moest hij laten schieten.

“Ja, toen sloeg de paniek wel even toe. Vrijdagmiddag ben ik toch het ijs opgegaan om te kijken hoe het voelde. Dat was het moment waarop ik zou beslissen of ik het WK wel of niet zou rijden. Gelukkig ging dat redelijk goed.”

Dikke misser
Maar het goede gevoel was dus wel even kwijt. Dat merkte Nuis al op de 500 meter. “Mijn 500 was gewoon slecht. Daar verpest ik mijn klassement. De achterstand die ik daar opliep kan ik niet goedmaken met een goede 1000.”

Nuis ziet in Verbij, de nummer één van het tussenklassement, de grote favoriet voor de wereldtitel. “Kai is goed, hij is in vorm en hij staat 11 honderste voor. Hij moet wel een hele dikke misser maken wil ik hem nog voorbij gaan.”

Wereldrecord
Voor Nuis valt in ieder geval zijn 500 meter nog flink te verbeteren. Maar ook de 1000 is er nog rek. “Ik reed deze 1000 op de automatische piloot, ik had echt niet verwacht dat er zo’n tijd uit zou komen. Morgen zijn we weer een dag verder en voel ik me hopelijk nog beter. Een wereldrecord? Ja, dat is mogelijk. Had ik vandaag deze rit in Salt Lake City gereden, dan had ik dat record al gepakt. Maar ik ben hier niet voor het wereldrecord. Ik wil wereldkampioen worden. En daarom baal ik van het klassement.”

Nuis in actie op de 1000 meter | Foto : Huub Snoep

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan