Tickets
Shop
Nieuws 21 feb 2017

Georgie Dalrymple: 'We willen straks allemaal op de grote Spelen staan'

Georgie Dalrymple nam van het European Youth Olympic Festival (EYOF) een zilveren en bronzen shorttrackmedaille mee naar huis. Het vijftienjarige talent maakt daarnaast ook al naam op de langebaan. Geen verrassing dus, dat ze haar grote voorbeeld Suzanne Schulting achterna wil.

Foto : Sander Chamid

Dalrymple traint op de shorttrackijzers bij RTC Dordrecht en bindt de langebaanschaatsen onder bij de gewestelijke selectie. "Ik vind het allebei echt ontzettend leuk", begint de Zuid-Hollandse, die niet van plan is te kiezen tussen de twee disciplines. "Ik zou later graag World Cups rijden, en alle andere grote evenementen."

Het uiteindelijke doel is natuurlijk, hoe kan het ook anders; de Olympische Spelen, waar Dalrymple zich tijdens de EYOF in februari al even waande. Het toernooi in het Turkse Erzurum werd om te beginnen afgetrapt met een heuse openingsceremonie a la de Spelen.

"Dat was echt heel gaaf. Het was in een voetbalstadion, waar je dan als team het veld op mag lopen. Het hele stadion zat vol, dat is echt te gek. De sfeer was geweldig. Dat er meerdere sporten tegelijk meedoen was speciaal", vervolgt ze. "Je hebt allemaal hetzelfde doel, we willen straks allemaal op de echte grote Spelen staan."

Dalrymple is op de goede weg om die droom werkelijkheid te maken: zo won ze begin februari al de 500 meter tijdens de NK Junioren op de langebaan. Toch is ze deze winter het trotst op de shorttrackmedailles die ze won in Turkije; het zilver op de 500 meter en brons op de mixed relay. "Het gaat nu erg lekker, dus ik had wel het idee dat ik er een goede wedstrijd van kon maken, maar om op het podium te eindigen vond ik echt geweldig", luidt het blij.

Zenuwen
De eerste wedstrijddag verliep volgens de juniore echter nog niet helemaal naar wens, mede door de aanwezige zenuwen. "Na de eerste rit werd dat gelukkig al wat minder, omdat ik de concurrentie eindelijk had zien rijden. Ik was wel teleurgesteld dat de B-finale daarna niet volgens plan verliep."


Toch wist de jonge shorttrackster zich de volgende dag alweer te herpakken. Ze reed in een wel heel bijzondere finalerace naar het zilver op de 500 meter. Na twee valse starten, waarbij een Russische concurrente de baan moest verlaten, kon de race eindelijk beginnen. Het duurde niet lang of haar Italiaanse rivale kwam ten val; waardoor Dalrymple op koers lag voor het goud. "Ik was toen sowieso al zeker van de tweede plaats, maar toen viel ik zelf ook, dat was balen. Het goud zat er niet meer in: het was gauw opstaan en doorrijden voor het zilver."

De afsluitende mixed relay noemt Dalrymple het hoogtepunt van haar toernooi, en dat terwijl de Nederlandse ploeg werd getroffen met een valpartij. Ze wisten zich te herpakken en reden naar het podium: brons! "Natuurlijk denk ik dat er meer in gezeten had, maar ik ben zeer trots."

Meer lezen over de EYOF? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan