Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2017

Leander van der Geest terug naar de Uithof

In een touringcar werd Leander van der Geest in voorbije jaren naar de Haagse ijsbaan De Uithof gebracht. Op zaterdag 16 december is hij er weer. Niet als jochie, maar als één van de betere marathonschaatsers van het land. Samen met zijn collega's van de lange adem werkt de Warmonder die avond de achtste wedstrijd in de KPN Marathon Cup af.

Foto : Neeke Smit

Leander van der Geest (25) is één van de vier telgen uit het schaatsgekke gezin Van der Geest. Hij kan zich nog heel goed de dagen voor de geest halen waarop het gezin afreisde naar de ijsbaan voor een training of een wedstrijdje. "Mijn zussen Lisa en Loesanne en mijn broer Lucas achterin de auto naar Den Haag of naar Haarlem. Schaatsen in de achterbak, en weg."

Nog mooier waren de tijden van de Warmondse IJsclub. "Ja, dat was geweldig. Ging er op vrijdagavond vanuit de ijsclub een touringcar naar De Uithof. Afgeladen vol. Man, dat was altijd enorm gezellig. Maar er werd natuurlijk ook wel geschaatst hè."

Prima rijders
De club leverde ook prima rijders af, van wie het gezin Van der Geest het gros voor zijn rekening nam. Lisa en Loesanne rijden in de Topdivisie bij de dames, Leander deed afgelopen zomer net het stapje terug naar de Beloften. Daar treft hij onder andere Kees Heemskerk, ook al uit Warmond.

De stap terug van was min of meer noodgedwongen. Het gezin drijft namelijk ook nog de jachthaven van Warmond, en dat levert meer dan genoeg werk op. Leander: "Mijn vader en ik doen samen het werk, moeder doet de administratie. Maar het is veel werk. We hebben nu net pas de boten uit het water gehaald, en dan praat je toch over bijna honderdvijftig stuks. Dat is moeilijk combineren met het schaatsen, maar dat was ook het geval geweest als ik een andere baan had gehad."

In de Topdivisie was Leander van der Geest immer een rijder om rekening mee te houden. Opvallend genoeg veroverde hij juist zijn eerste podiumplaats op het hoogste niveau nádat hij een stap terug had gedaan. "Maar ik ben niet gek hè", zegt hij lachend. "Na al die jaren weet ik precies wat goed voor me is, en dan kan ik door juist die dingen te doen toch nog behoorlijk meekomen."

Speciale baan
Dat hoopt hij ook in Den Haag te kunnen, op de baan waar hij als jong jochie zo vaak zijn slagen maakte. "De laatste wedstrijd was niet denderend, gewoon omdat ik mijn kop er niet bij had. Ik hoop in Den Haag weer fris aan de start te staan, en dan wil ik zeker weer wat laten zien. De Uithof blijft voor mij een speciale baan.’’

Op het hoogste niveau zijn heel wat meer mannen die zich in Den Haag van hun beste kant willen laten zien. En er rijden momenteel nogal wat toppers in het peloton. Mannen die ook op de langebaan mee kunnen met de beste schaatsers van de wereld. Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen, bijvoorbeeld. Crispijn Ariëns, de huidige leider in het klassement. Maar ook cracks als Gary Hekman, Mats Stoltenborg, Simon Schouten, Jouke Hoogeveen, Robert Post, Evert Hoolwerf en Sjoerd den Hertog. Mannen die pas tot leven komen als het rondenbord boven de honderd staat.

Wat resulteert, zijn fantastische wedstrijden, boordevol spektakel en 125 ronden lang actie. Dat betekent vijftig kilometer vol sprints, demarrages, ploegenspel en valpartijen. Strijd tot de sterkste overblijft.

Vrouwen
Bij de vrouwen is het niet anders. Ook daar worden de rijdsters steeds beter. Niet voor niets herbergt het peloton tegenwoordig ook wereldtoppers. Irene Schouten natuurlijk, met een wereldtitel mass start op zak. En haar ploeggenote Carien Kleibeuker, winnares van olympisch brons. Lisa van der Geest is uitgegroeid tot één van de allerbeste dames in het peloton. De 23-jarige Warmondse won dit seizoen al één keer, en zal daar in Den Haag graag nog een volgende overwinning aan toevoegen.

Dat geldt ook voor haar ploeggenote Iris van der Stelt, de vrouw die momenteel met harde hand regeert in het vrouwenpeloton en leidster is in het klassement. Kortom: alle reden om zaterdag 16 december zelf naar De Uithof in Den Haag te komen om te genieten van de stoerste schaatsers van het land.

Programma
Het programma begint om 17.45 uur met de Beloften, die 100 rondjes afwerken. Vervolgens starten om 19.15 uur de dames voor een wedstrijd over 80 ronden, waarna het om 20.30 uur tijd is voor de hoofdschotel: de heren van de Topdivisie met alle grote kanonnen aan de start. Zij rijden 125 ronden.

Komende wedstrijden:
23 december: KPN Marathon Cup 9 Breda
6 januari: KPN Marathon Cup 10 Heerenveen
13 januari: KPN Marathon Cup 11 Alkmaar

Livestream
Alle wedstrijden in de KPN Marathon Cup zijn live bij ons te volgen. Voor meer informatie: www.schaatsen.nl/marathon


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan