Tickets
Shop
Nieuws 17 dec 2017

KPN NK Junioren: 'Dit is zo cool. Kim is gewoon Nederlands kampioen'

Bijna kotsend kwam Kim Talsma (16) over de finish. Zo diep was ze gegaan op de drie kilometer. Maar het was genoeg: na een strakke race pakte de blonde schaatsster uit Grou op het KPN NK Afstanden voor junioren B haar eerste Nederlandse titel. "Ik kan wel janken", stamelde haar moeder Helma Regts toen haar dochter over de finish reed. "Dit is zo cool. Ze is gewoon Nederlands kampioen."

Foto : Douwe Bijlsma

De familie Talsma is een echte schaatsfamilie. Mama Helga schaatst en was lange tijd schaatstrainster bij gewest Fryslân. Papa Fred zorgt voor het materiaal van zijn kinderen en Marwin (20), Kim (16) en Dyon (14) doen er alles aan om zo hard mogelijk te schaatsen. "We hebben gisteren nog een rondje geschaatst op de ijsbaan in Leeuwarden", vertelt Helga Regts, terwijl ze tegen de boarding in Thialf aan leunt en naar het schaatsen van haar dochter kijkt. "Dan gaan we niet voor de lol schaatsen, hoor. We blijven fanatiek. Marwin, Kim en Dyon waren er allemaal bij en waren druk bezig met het verbeteren van hun techniek."

Regts weet wel wat van de schaatstechniek af. Bij de wedstrijd van Kim staat ze in de bocht, zodat ze de afzet en het bochtenwerk van haar dochter goed kan zien. "Goed zo, Kim", roept ze als haar 16-jarige dochter voorbij sjeest. "En nu ritme houden in die bocht. Kom op."

Gespannen volgt ze de verrichtingen van haar kind en moedigt haar aan. "Ze is goed bezig. Maar het zou zonde zijn als ze die favorietenrol niet waarmaakt, omdat ze er mentaal niet uitkomt. Voor de wedstrijd was ze niet helemaal lekker en zei ze dat haar benen niet goed aanvoelden. Dat was pure onzekerheid en helemaal niet nodig. Ze kan hartstikke goed schaatsen."

Tot het uiterste
Op het KPN NK Afstanden voor junioren won Marwin vorig jaar de drie en de vijf kilometer bij de A-junioren. Zijn jongere zusje Kim treedt nu in zijn voetsporen, want tot haar eigen verbazing wint ze de drie kilometer bij de B-junioren. Ze duikt voor het eerst onder de 4 minuut 20 en pakt haar eerste Nederlandse titel. "Ik ben tot het uiterste gegaan", zegt ze hijgend. "Die laatste ronde was zo zwaar. Mijn benen schoten helemaal vol en het was moeilijk om de bochten goed door te komen."

Haar moeder staat met tranen in haar ogen langs de ijsbaan. Ze is apetrots op haar dochter en krijgt de felicitaties van onder andere Henk Gemser, de oud-bondscoach. "Dit is zo cool", zegt ze. "Ze is zo serieus bezig en dan is het geweldig dat het er nu zo uitkomt."

Net als Dyon zit Kim bij de opleidingsploeg van iSkate en traint ze in Groningen. Samen met haar broertje woont ze op een boot in de haven van Groningen, zodat ze wat dichter bij de ijsbaan kan wonen. In de weekenden gaat ze terug naar huis, naar Grou. "Dat gaat wel goed, hoor", zegt ze lachend. "Mijn ouders komen ook nog regelmatig langs om te helpen."

Bij iSkate krijgt ze een goed trainingsprogramma voorgeschoteld, maar het liefst luistert ze nog naar de aanwijzingen van haar moeder. "Tijdens de wedstrijd focus ik me op drie mensen", zegt Kim. "Ik luister naar mijn trainer Arjan, mijn vader en naar mijn moeder. De rest van het publiek hoor ik niet. Na de wedstrijd bespreek ik de race altijd nog even na met mijn moeder. Ze heeft veel verstand van het schaatsen en ze weet wat ze zegt. Als zij zegt dat ik mijn ritme hoog moet houden, dan probeer ik haar advies wel op te volgen."

Bekijk ook de livestream van het KPN NK Lange afstanden. En hier vind je de uitslagen van alle races.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan