Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2017

Kelly Schouten: van laatkomer tot winnaar

Pas kort voor het begin van de zevende wedstrijd in de KPN Marathon Cup kwam Kelly Schouten het terrein van De Scheg oprennen. Te laat, door de file op de spekgladde A1. Maar een dik uur later was Schouten precies op tijd om iedereen af te troeven in de finale. Met minieme voorsprong troefde ze Iris van der Stelt en Manon Kamminga af in de strijd om de winst.

Foto : Neeke Smit

Ergens tijdens die rit op de A1, zo ongeveer net voor Apeldoorn, had Kelly Schouten er genoeg van. In haar hoofd borrelde de gedachte op om de auto bij de eerste de beste gelegenheid om te draaien. "Ik vroeg me echt af wat het nog voor zin had om door te rijden. Het was sowieso nog maar de vraag of ik op tijd zou zijn om te starten."

Dat lukte wel, maar tijd voor een fatsoenlijke voorbereiding was er niet. "Eerst kon ik de kleedkamer niet vinden, ik kon de inschrijving niet vinden, en dan loop je hier maar een beetje rond. Ik kon nog net een rondje warmlopen en mijn schaatsen aantrekken. Dat was het." Maar met een dikke knipoog ging ze verder. "Misschien moet ik het voortaan altijd maar zo doen. Als dit dan de uitkomst is, dan heb ik het er voor over."

Toch leek die uitkomst net als de vorige twee marathons de kant op te vallen van Iris van der Stelt. Maar voor de leidster in het klassement was 'het tankje op het einde aardig leeg'. Dat kwam omdat Van der Stelt keer op keer voor de aanval koos met als doel in de kopgroep te komen. Dat mislukte, waardoor er in de slotfase een trein op gang moest worden gezet.

Met Merel Bosma, Lisa van der Geest, de teruggekeerde Manon Kamminga en Van der Stelt zelf heeft mkbasics.nl vier potentiële winnaars in de gelederen. Van der Stelt erkende dat zij en Van der Geest het kopwerk voor een groot deel zouden doen en dat de andere twee er in de laatste meters overheen zouden komen. Maar doordat Team Palet zich mengde om de koppositie viel de trein van mkbasics uiteen, waarna Van der Stelt en Kamminga voorin overbleven om voor de dagzege te gaan. 

Maar helemaal buitenom kwam Schouten, die net als haar rivales de punt van de schaats over de lijn drukte. En daarna begon het grote wachten. "Ik heb geen idee", zei Schouten eerlijk. Het 22-jarige talent uit Zwaagdijk-Oost kon alleen maar op haar gevoel af gaan. "Ik heb niks gezien, weet alleen dat ik nog heel dicht in de buurt kwam van Iris van der Stelt. Maar ik kan echt niet zeggen wie nou gewonnen heeft."

Foto : Neeke Smit

Het verlossende antwoord kwam snel. En het was inderdaad Kelly Schouten die zich in de armen mocht storten van haar ploeggenoten van team Ziuz. "Ik weet niet waar dit vandaan kwam", stamelde de Noord-Hollandse. "Ik kwam helemaal buitenom, kon ineens nog om Manon Kamminga heen. Dan krijg ik echt oogkleppen op en denk ik maar aan één ding: zo hard mogelijk naar die streep rijden."

Alpe d'Huzes
Van der Stelt kon leven met haar tweede plek. Na twee overwinningen op rij wilde zij zich deze keer opofferen om haar teamgenoten eens aan een overwinning te helpen. "Het is altijd leuk om te winnen, maar omdat de anderen ook kunnen winnen, is het mooi om eens af te wisselen. Ik vind het daarom ook mooi dat we met z'n tweeën op het podium staan. Voor Manon is dat na een onzekere periode een mooie opsteker. Een pluspunt voor het team." 

Mocht Van der Stelt de hattrick hebben voltooid dan was daar vanuit een school een beloning voor gekomen. De 25-jarige rijdster probeert namelijk zoveel mogelijk geld in te zamelen voor haar doel 'Alpe d'Huzes'. "Het was een mooie dubbelslag geweest, maar helaas was er één iemand sneller vandaag."

Ook Schouten was bijzonder gelukkig voor zichzelf als voor haar team. Ziuz is een formatie met allemaal jonge rijdsters, die zich onder de hoede van Valentina Berga-Belloni snel ontwikkelen. In Hoorn was er al een podiumplaats voor Elsemieke van Maaren, nu dan de winst voor Schouten. "We hebben gewoon een heel leuk team met een geweldige sfeer, en we leren met z'n allen nog elke week. Dan is het geweldig dat we dit als beloning incasseren."

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan