Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2017

Eenzame Hoolwerf troeft Team Okay Fashion & Jeans af

Evert Hoolwerf boekte in Deventer alweer zijn derde zege van dit seizoen. Het talent van Royal A-ware overleefde als enige van zijn ploeg in een bikkelharde wedstrijd, maar wist vervolgens wel heel sterk de finale naar zijn hand te zetten. Hij troefde Crispijn Ariëns en Sjoerd den Hertog af.

Foto : Neeke Smit

Het was een klein pelotonnetje dat in Deventer aan de start stond voor de zevende wedstrijd van de KPN Marathon Cup. Maar het was een nog veel kleiner groepje dat uiteindelijk ook de finish passeerde. Slechts zeventien mannen maakten de 125 ronden vol, nadat eerder in de wedstrijd een groep van achttien het peloton dubbelde. Christoffel Hendriks viel daar nog uit weg.

Kortom, het was een ouderwets slagveld op het ijs van De Scheg. De een na de ander moest van het ijs, en nadat de kopgroep van achttien het peloton had gedubbeld, was het snel gedaan met alle andere mannen.

Kersverse vader
In de finale voerden twee teams de boventoon: Okay Fashion & Jeans/Interfarms met vier rijders, Bouw & Techniek met drie. Eenzame strijder daar tussenin: Evert Hoolwerf. De man van Royal A-ware stond slechts samen met Arjan Stroetinga aan de start, maar de kersverse vader haalde ook het einde niet. In de sprint nam Hoolwerf de honneurs voortreffelijk waar. "Ik wist dat ik vooral op Ariëns moest letten, dat is de man in vorm", stelde Hoolwerf. In een heerlijk gevecht troefde hij de klassementsleider af voor zijn derde zijn zege dit seizoen.

"Dat is wel heel lekker", vond Hoolwerf. "Ik ben nooit verder gekomen dan twee overwinningen in een seizoen. En we hebben in dit seizoen pas zeven wedstrijden gehad."

Symboliek
Dat Stroetinga wegviel en Hoolwerf overbleef en won, daar zit ook wel wat symboliek in. Het heeft er alle schijn van dat de jonge Eemdijker langzaam de rol als snelste sprinter heeft overgenomen van Stroetinga. De Fries – die een dag voor de wedstrijd voor de derde keer vader werd – raakt toch op leeftijd, terwijl Hoolwerf steeds sterker wordt. "Maar schrijf hem niet af hoor", waarschuwde Hoolwerf. "Stroetinga is nog steeds heel sterk en snel en kan gewoon wedstrijden winnen. We rijden binnen de ploeg ook niet specifiek voor iemand, maar voor degene die de beste kansen heeft. Dat kan Stroetinga zijn, dat kan ik zijn."

Foto : Neeke Smit

Crispijn Ariëns baalde ondertussen flink van het verloop van de finale. Hoewel hij met drie andere ploeggenoten in de kopgroep zat, werd de overtalsituatie niet goed uitgespeeld. "In deze situatie moet je het gewoon afmaken", beweerde de leider van het klassement. "We hebben iets te gek gedaan, we wilden te graag. We hadden juist in de finale meer moeten controleren."

Terugdoen
Het was Den Hertog die tegen Ariëns in de race vertelde zich heel goed te voelen. Arïens besloot vanaf dat moment voor z'n ploeggenoot te rijden. "Ik had er al één (marathon in Heerenveen, red.) gewonnen en wilde graag iets voor Sjoerd terugdoen." Maar vervolgens ging Den Hertog zelf in de aanval, waardoor Ariëns in een lastige situatie terecht kwam. "Ik wist niet meer wat ik moest doen op dat moment. Tja, we hebben het onszelf heel moeilijk gemaakt. Hier moeten we even over praten, want dit moeten we gewoon uitspelen."

Toch haalt Ariëns ook positieve dingen uit de marathon. Zijn benen waren goed en de ploeg was opnieuw in goede doen. Met een tweede en derde plek als bewijs daarvan. "Maar ik word liever eerste en vierde dan tweede en derde", zegt Ariëns met een knipoog. Dankzij zijn tweede plek verstevigde hij tevens ook zijn plek in het klassement. 

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan