Tickets
Shop
Nieuws 05 aug 2017

Ensing rijdt tijdens EK-debuut in dienst van wielrenploeg

Janneke Ensing heeft zich zaterdag tijdens haar debuut op het Europees kampioenschap wielrennen van voren laten zien maar kwam uiteindelijk met het peloton over de finish. Floortje Mackaij eindigde in de top tien bij de beloften.

In het Deense Herning was een relatief vlak parcours uitgestippeld van 120,6 kilometer. De wielrensters reden zes ronden in en om de stad. Aan het begin van de koers regende het behoorlijk maar gaandeweg brak de zon door en droogde de weg weer wat op. Janneke Ensing demarreerde een aantal keer, maar werd steeds bijgehaald. Met nog een ronde te gaan, reed Marianne Vos in een kopgroep van zeven. Het peloton, onder leiding van de Belgen en Fransen, probeerden het gat dicht te rijden maar de Nederlandse ploeg verstoorde de achtervolging. Onder de boog van één kilometer zette de Russin Olga Zabelinskaja de aanval in en kreeg Vos en de Italiaanse Giorgia Bronzini mee. Vos won de eindsprint en pakte haar eerste Europese titel. Ensing kwam met het peloton binnen op 15 seconden.

Floortje Mackaij kwam eerder deze week in actie bij de beloften. Op woensdag ging het tijdens de tijdrit over 32 kilometer helemaal mis. Door een technisch mankement en een lekke band eindigde ze op de 27ste plek. Twee dagen later revancheerde ze zich op de wegwedstrijd van 100,5 kilometer. Pernille Mathiesen won de sprint voor thuispubliek en Mackaij werd negende op 6 seconden.