Tickets
Shop
Nieuws 17 aug 2017

Dubbelslag voor junioren bij baancompetitie: 'Winnen is altijd mooi'

Het was dubbel feest in Almere voor Max Douma en Maya de Jong. Beiden wonnen zowel het sprint- als het lange afstanden klassement van de KNSB Baancompetitie. Met bloemen en bekers in de hand vertellen ze over hun prestatie. "Ik vind het zo leuk om te racen."

Foto : Neeke Smit

De rijders stonden al fier aan kop voor aanvang van de finale. "Toen ik afgelopen week naar het klassement keek en zag dat ik eigenlijk alleen nog mee hoefde te doen om dit te winnen, was ik echt verbaasd", zegt Max na de prijsuitreiking. "Ik had dit absoluut niet verwacht, vooral het sprintklassement niet, ik moet het toch meer van de lange afstanden hebben. Maar ik vind het echt heel leuk, het is toch de landelijke competitie." Ook Maya is blij met haar winst. "Ik heb bijna alle wedstrijden gewonnen. Behalve wanneer Marijke (Groenewoud) mee deed, maar dat is nou eenmaal zo, ha. Maar ze was er nu niet dus dan kan je ook niet winnen."

Hoe is het gelukt om beide klassementen te winnen? Maya was vroeger naar eigen zeggen meer een sprinter, en die vezels zijn nog altijd aanwezig. "Ik heb me nu meer toegelegd op de lange afstanden. Ook omdat ik marathonschaatsen doe in de winter, dan is het makkelijker te combineren met lange afstanden. En dat vind ik ook leuker." Max is duidelijk: "Je moet gewoon altijd aanwezig zijn. Alle races rijden en goed presteren. Bij de laatste wedstrijden waren er steeds weinig deelnemers. Dat komt natuurlijk omdat veel andere rijders het NK als prioriteit zien."

Foto : Neeke Smit

De junioren blijven toch gemotiveerd om bij elke wedstrijd aan de start te staan. "Ik vind het zo leuk om te racen, daarom blijf ik gaan", zegt Max. "Het is wel jammer wanneer er weinig mensen meedoen, want dat maakt het vooral op de sprint niet zo spannend. Op de lange afstanden mogen we dan met de senioren meerijden, dat is dan nog wel leuk." Ook Maya betreurt de lage opkomst. "De categorie junioren A is altijd moeilijk, omdat het verschil tussen de toppers en de liefhebbers groter wordt. Als je het alleen maar voor de lol doet en je moet op woensdagavond vanuit het zuiden van het land naar het noorden, dan doe je dat minder snel denk ik. Ik vind het nog steeds belangrijk voor mezelf om de competitie gewoon te rijden. Het zijn wel de beste van Nederland. Winnen is altijd mooi."

En hoe wordt de overwinning gevierd? "Heel veel slapen", zegt Max lachend. "Het is een lang seizoen geweest..." Voor Maya was het hoogtepunt de EK in Lagos. Daar verrichtte ze vooral knechtwerk voor Marijke Groenewoud en behaalde zilver met de relayploeg. Ze gaat nog de marathon van Berlijn rijden op 23 september en dan weer op naar het schaatsen.

Winterseizoen
Schaatsen doet Max bij RTC Midden in Utrecht. Wat zijn de doelen voor komende winter? "Ik wil mijn tijden verbeteren en hoop natuurlijk het NK te rijden. Al gaat dat wel lastig worden, want er zijn heel veel goede jongens in mijn categorie en er mogen er natuurlijk maar een paar meedoen. Vorig jaar is het wel gelukt, dus ik hoop dit jaar ook." Maya is de reserverijder van Team CENNED. "Ik ga vrijdag al het ijs op met de ploeg, voor het eerst dus daar heb ik wel zin in. Na Berlijn neem ik nog wel een weekje rust en dan verder trainen voor het schaatsseizoen. Als iemand van mijn ploeg ziek is, mag ik invallen bij de landelijke competitie."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan