Tickets
Shop
Nieuws 20 aug 2017

Caya Scheepens: 'Als een lastige pirouette lukt, geeft dat zo'n boost'

Kunstschaatsster Caya Scheepens kreeg begin juli uit handen van Joan Haanappel, voorzitter Stichting Kunstrijden Nederland, de aanmoedigingsprijs. Schaatsen.nl ging langs bij het veertienjarige talent. "Word een heel blij meisje als ik op het ijs sta."

Ha Caya, hoe is het met je?
"Het gaat heel goed. Zowel op het gebied van het schaatsen als met mij persoonlijk. Ik heb geen blessures en vind alles nog leuk. Dat is het belangrijkste."

Je bent net terug van een trainingskamp in Italië. Hoe was dat?
"Erg leuk, maar wel zwaar. Ik trainde daar vier uur per dag, dus moest flink aan de bak, ha. Het was een fijn trainingskamp en ik heb een hoop geleerd."

Je doet al een aantal jaar aan kunstschaatsen. Wat maakt de sport zo leuk?
"Ik vind het leuk om iedere dag nieuwe dingen te leren. Bij deze sport is het nooit perfect. Er is altijd ruimte om jezelf te verbeteren. Die uitdaging om het iedere keer weer beter te doen, vind ik fantastisch. Als een lastige pirouette lukt, geeft dat zo'n boost. Vooral als je iets voor elkaar krijgt wat iemand anders nog niet kan of als je een sprong maakt, die je nog nooit eerder hebt gedaan. Dan word je kei blij."

Voor het kunstschaatsen heb je nog andere dingen gedaan, toch?
"Klopt. Ik heb vroeger een tijdje geturnd, maar dat was niet zo'n succes, ha. Ook heb ik aan paardrijden gedaan, had ook een eigen paard. Op een gegeven moment was het niet meer te combineren en moest ik een keuze maken. Toen heb ik voor het kunstschaatsen gekozen."

Hoe vaak train je?
"Zo'n vijf tot zes dagen per week. Een dag per week neem ik sowieso rust. Dat vind ik belangrijk, daarnaast moet het van mijn coach, Thierry Cerez. Je kunt wekelijks wel zeven dagen bezig zijn met de sport, maar dan wordt het op een gegeven moment niet meer leuk. Mijn lijf heeft ook tijd nodig om te herstellen. Daarnaast is het ook weleens chill om niet te hoeven sporten."

Vijf of zes keer per week dat is een hoop. Het neemt dus veel tijd in beslag.
"Dat het veel tijd in beslag neemt, vind ik niet erg. Als ik af en toe leuke dingen wil doen, kan dat nog steeds. Ik word een heel blij meisje als ik op het ijs sta, dus als ik zou moeten kiezen tussen meer vrije tijd of meer kunstschaatsen, dan is de keuze niet zo moeilijk. Dan zou ik gaan voor meer schaatsen."

Je bent pas veertien jaar. Hoe combineer je de sport met school?
"Ik zit op een school, die veel rekening met mij houdt. Als ik vraag of ik een paar dagen vrij mag voor mijn sport, dan is dat vaak geen probleem. Maar ik moet wel goede punten blijven halen. Anders krijg ik niet meer zo veel vrijstellingen."

En dat gaat goed?
"Zeker. Ik kan goed uit boeken leren. Soms heb ik bepaalde lessen niet gevolgd, maar dan haal ik toch nog een 6,5 of een zeven voor mijn proefwerk. Ik had havo kunnen doen, maar dat wil ik niet. Ik vind het prima zo. Ik ga nu mijn examenjaar in, dus dat wordt wel spannend. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het mij gaat lukken. Ik ben de school erg dankbaar dat ze zo veel rekening met mij houden. Als dat niet het geval was, was het waarschijnlijk niet te combineren."

Foto : Huub Snoep

Begin juli kreeg je uit handen van Joan Haanappel de aanmoedigingsprijs. Wat vond je daarvan?
"Ik vond het erg leuk. Ik had niet verwacht dat ik hem zou krijgen, dus het kwam wel als een verrassing. Het is een mooie beloning voor al het harde werken."

Heb je iemand als voorbeeld?
"Ik vind de Russische kunstschaatsster Evgenia Medvedeva erg goed. Tegen haar kijk ik op. Zij is echt een topper en pas zeventien jaar oud. Naast Medvedeva zijn ook de andere Russische meiden erg talentvol. Van hen kan ik nog veel leren."

Waarom zijn juist de Russische meiden zo goed?
"Ze kunnen vrijwel alles. Natuurlijk maken zij ook weleens fouten, maar vaak zijn ze erg constant."

Wat zijn jouw doelen voor dit jaar?
"Dit seizoen wil ik het goed doen bij de Junior Grand Prix. Ook wil ik goed presteren bij het NK. Natuurlijk hoop ik Nederlands kampioen te worden, maar ik ga sowieso voor een podiumplek. Daarnaast wil ik bij de Europese wedstrijden ervaring opdoen en mezelf nog meer ontwikkelen. Tot slot zou het fantastisch zijn als ik mee mag doen met het junioren WK."

Wat is je absolute droom?
"Uitkomen op de Olympische Spelen van 2022. Daar droom ik al jaren van. Ook wil ik in de toekomst mooie prestaties neerzetten op WK's en EK's."

Ik wens je heel veel succes.
"Dank je wel!"

Caya Scheepens schaatst bij de Bossche Kunstrij Vereniging in 's-Hertogenbosch.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan