Tickets
Shop
Nieuws 18 aug 2017

Ariëns en Schouten verdedigen titels op ONK Hallum

Alle marathontoppers staan zaterdag 19 augustus aan de start bij het Open Nederlands Kampioenschap 100 kilometer inlineskaten in het Friese Hallum.

Crispijn Ariëns, die zijn titel verdedigt, is ook dit jaar weer een van de favorieten. Vorige zomer ging hij er na de start van de koers al direct met een kopgroep vandoor. "We wilden voorin zitten zodat we grip op de wedstrijd konden krijgen en niet achter de feiten aan hoefden te lopen", vertelde hij destijds.

Ariëns overleefde in de daaropvolgende rondes van dertig kilometer alle ontsnappingspogingen, aanvallen van auto’s met aanhangwagens, overstekende PostNL-busjes en mesthopen op de weg en wist uiteindelijk solo naar de finish te rijden. "De Elfstedentocht wordt ook niet op gedweild ijs gereden, dus dat hoort erbij. Op het stuk waar veel wind stond ging ik toen er vandoor. Dan komt de rest namelijk ook vol in de wind te rijden en dan is het eigenlijk wachten tot iemand breekt."

Dit weekend kan Ariëns concurrentie verwachten van grote kampioenen als Jorrit Bergsma, Bart Swings en drievoudig winnaar Gary Hekman. Bergsma neemt bijna de hele Clafis-ploeg mee, dus ook Simon Schouten, Niels Mesu en Bob de Vries verschijnen aan de start. Ingmar Berga en Bart Hoolwerf zijn enkelen van de Okay Fashion & Jeans-teamgenoten die Ariëns meebrengt. Wie ook weer een gooi naar de titel zal doen, is de geboren Fries Jouke Hoogeveen, die al jaren aast op de zege bij het ONK in Hallum.


Bij de vrouwen
is Irene Schouten, winnares van vorig jaar, weer de grote favoriet. De Clafis-rijdster wist vorige zomer in de eindsprint haar collega's achter zich te laten, maar had eigenlijk liever met de mannen meegereden, vertelde ze toen. "Ik wil het geen optocht noemen, maar we gingen steeds kop over kop. Er waren weinig acties."

Misschien dat de zusjes Janita en Gerline Crediet, de Belgische Sabrine Gaudesaboos en plaatselijk talent Marijke Groenewoud, die onlangs in het Portugese Lagos twee keer Europees kampioene bij de junioren werd, daar dit jaar verandering in kunnen brengen. Schouten krijgt in ieder geval support van haar ploeggenote Heather Bergsma Richardson, die het startschot mag lossen.

Trotse secretaris en een dernykoers
"De top van wat in Nederland op skeelers staat, verschijnt bij ons aan de start", meldt een trotse Bram Buruma. Hij is secretaris van de stichting Bartlehiem Skeelertocht, zoals de wedstrijd officieel heet. Die wedstrijd beleeft alweer zijn dertigste editie. De Friese zanger Syb van der Ploeg zal het jubileum extra glans geven met een optreden, nadat hij eerst zelf heeft meegereden in de toertocht.

Voorafgaand aan de inline-wedstrijd is er een dernykoers in Hallum, waarbij diverse prominenten op de racefiets stappen. Aan die wedstrijd nemen onder anderen deel: de schaatsers Arjan Stroetinga, Douwe de Vries en Hein Otterspeer, shorttracker Sjinkie Knegt en wielrenner Lieuwe Westra.

Het ONK start om 14.00 uur. De mannen rijden drie rondes van dertig kilometer, plus zes plaatselijke omlopen in Hallum. De vrouwen leggen zestig kilometer (twee rondes) af. De 100 kilometer van Hallum staat bekend om zijn zware koersverloop, waarbij polderwind de rijders parten speelt. Buruma: "Het mooie van de Bartlehiemtocht is, dat aan het eind van die 100 kilometer altijd de sterkste wint."

Meer informatie over het ONK in Hallum is te vinden op bartlehiemskeelertocht.nl.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan