Tickets
Shop
Nieuws 27 aug 2017

Al vijf Nederlanders zeker van Olympische Spelen

De verschillende kwalificatiewedstrijden zullen de komende maanden moeten uitwijzen welke Nederlandse schaatsers naar de Olympische Spelen mogen, maar een aantal landgenoten is al zeker van de reis naar Pyeongchang. Vijf van onze juryleden zijn namelijk uitgekozen om aan de slag te gaan in Zuid-Korea.

Foto : Huub Snoep

Gialt Biesma, videoscheidsrechter langs de shorttrackbaan, was er in Sotsji ook al bij. Het is niet gebruikelijk om twee Spelen achter elkaar gevraagd te worden, maar toch kreeg hij afgelopen zomer de heugelijke mail waarin stond dat hij wederom aan de slag mag op de wedstrijd der wedstrijden. "Dat is wel een compliment ja, om weer door de ISU uitgekozen te worden. Video wordt steeds belangrijker voor de sport. De beelden liegen niet."

Biesma in actie in Sotsji

 
Biesma was er vier jaar geleden dus ook al bij, maar spannend blijft het nog altijd: "Het is heel speciaal om er tijdens de Olympische Spelen bij te zijn, maar ook de ontwikkelingen in Noord-Korea geven me een beetje een dubbel gevoel. Toch kunnen we maar beter positief blijven." Waar hij het meest naar uitkijkt? Revanche op de relay! "Dat is het slotstuk voor de shorttrackers. De aflossing liep zo zuur voor de Nederlanders in Sotsji. Ik hoop dat ze nu meer succes mogen hebben."

Gijtenbeek en het technisch panel bij de Cup of Tyrol (2016)

 
Xander Gijtenbeek, meervoudig nationaal kampioen ijsdansen en technisch jurylid, is er komende winter voor het eerst bij. "Het is zelfs mijn eerste écht grote toernooi. Ik was er op een EK of WK nog nooit bij. Dit is echt een hele eer", vertelt hij trots. Gijtenbeek had zich natuurlijk beschikbaar gesteld voor de wedstrijd, maar dat hij door de ISU uitgekozen werd kwam als een verrassing. "De mail kwam binnen en ik dacht: lees ik dit nou wel goed? Daarna was het natuurlijk heel tof en gaaf. Ik kijk uit naar de hele ervaring."

Voor de langebaanwedstrijden zal starter Jan Zwier afreizen naar Azië. "Het worden mijn eerste Spelen en gezien mijn leeftijd waarschijnlijk ook meteen mijn laatste. Ik ben nu 58 en de ISU-grens ligt op 60 jaar." Zwier is trots dat hij het hoogst haalbare heeft bereikt, want dat geldt wat betreft de Spelen ook voor officials. "Ik sta sinds 1999 op de A-lijst en heb inmiddels alle grote internationale toernooien al gehad. In de sport is het simpel: de snelsten worden geselecteerd. Voor ons zijn die selectiecriteria anders. Het gaat om ervaring, kordaat optreden."

Zwier voelt nu al wat gezonde spanning. "Het is een topevenement op sportgebied met miljoenen kijkers. De impact is een stuk groter dan bij een EK of WK in Thialf. Dus ik moet me goed voorbereiden." Als starter naar de Spelen gaan, was voor Zwier hét einddoel en dat is nu gelukt. Hij is samen met een Noor ingedeeld bij de categorie heren. "Ik kijk het meeste uit naar de 500 meter. Ik gun het mijn collega, maar zou het wel top vinden als ik die mag doen. Het is de mooiste afstand voor een starter. Die spanning en adrenaline..."

Zwier tijdens de NK Afstanden & Mass Start afgelopen seizoen in Thialf | Foto : Neeke Smit

Ook Bert Timmerman gaat Nederland vertegenwoordigen. Hij is ingedeeld als scheidsrechter bij de dames. "Ik vind het een eer om deze taak te mogen vervullen. Het zijn voor mij de eerste Olympische spelen en het is ontzettend mooi om zo’n groot evenement een keer te mogen meemaken. Bij de WK Afstanden in Gangneung, die als testwedstrijd voor de Olympische Spelen gold, mocht ik ook als scheidsrechter optreden en daarom had ik een kleine hoop dat ik ook naar de Spelen mocht en dat gaat nu dan ook echt gebeuren."

Jeroen Fredriks, als ICT'er werkzaam bij de KNSB en de grote man achter de tijdwaarneming, zit tijdens de Spelen in het tijdwaarnemingsteam langebaan. Hij was één keer eerder aanwezig bij de Winterspelen. "In 2014 ben ik in Sotsji geweest om het Omega timingteam te versterken. Omega maakt graag gebruik van externe experts om hun teams te versterken. Vooral bij sporten die ze niet vaak uitvoeren (tijdwaarneming, red.) zijn specialisten welkom om andere timers te ondersteunen bij de belangrijkste langebaanwedstrijden in de vier jaar."

"Afgelopen jaar heb ik Omega ondersteund bij de Universiade in Almaty en aansluitend de WK Afstanden in Gangneung. Tijdens de WK Afstanden heeft men al gevraagd of ik tijdens de Olympische Spelen beschikbaar zou zijn voor het langebaan timing team. Zo'n verzoek kun je niet afslaan. Hoewel deze wedstrijd heel speciaal is, vind ik het NK, EK en WK net zo mooi. Mijn passie ligt bij het schaatsen en het verzorgen van de tijdwaarneming, want schaatswedstrijden zonder tijden zijn niet zo leuk om naar te kijken, ha."

Fredriks in Sotsji

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan