Tickets
Shop
Nieuws 05 mei 2020

Uit de oude doos: 50 jaar op de rolschaats

In de rubriek ‘uit de oude doos’ grijpen we terug naar nieuwsberichten en foto’s van vroeger. Met een inline-seizoen dat nog even op zich laat wachten nemen we een bericht onder de loep uit de Noordbrabantsche Courant van 11 mei 1937, de dag waarop de rolschaats 50 jaar bestond.

Foto : Noordbrabantsche Courant via Delpher

Tegenwoordig snelt de skeelertop natuurlijk rond op inlineskates, waarbij de wielen in een frame achter elkaar staan, maar dat is niet altijd zo geweest. In het verleden werden hardrijkampioenschappen namelijk gehouden op rolschaatsen, waarbij onder de schoen twee wieltjes aan de voorzijde en twee wieltjes aan de achterzijde geplaatst waren.

Op deze foto uit de Noordbrabantsche Courant zien we een aantal van deze rolschaatsende snelheidsduivels in actie in Berlijn, waar ter gelegenheid van het jubileum een wedstrijd werd gehouden.  

Foto : Noordbrabantsche Courant via Delpher

 
Na meerdere pogingen, door verschillende ontwikkelaars, ontstonden de huidige inlineskates pas écht in 1979. Broers Scott en Brennan Olson wilden in de zomer blijven trainen voor het ijshockeyen en kwamen met ijshockeyschoenen met vier wieltjes eronder.

Zandstra ontwikkelde op hetzelfde moment inlineskates met vijf wielen, die de naam ‘skeelers’ kregen, om zo verwarring met andere skates te voorkomen. Tegenwoordig worden de skeelers met vijf wieltjes al niet meer gemaakt, en rijden de meeste inlineskaters rond op grotere wielen; 4x 110mm, of zelfs 3x125mm.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan