Tickets
Shop
Nieuws 11 apr 2017

Terugblik maart: Spektakel in Ahoy en succesvol WK allround

Seizoen 2016/2017 zit erop. Dat geeft schaatsen.nl de mogelijkheid om even terug te kijken op de afgelopen periode. Daarin is meer dan genoeg gebeurd. Vandaag blikken we terug op de laatste 'schaatsmaand': maart!

WK allround
In Hamar stond dit jaar het WK allround gepland. Een mooie herinnering onder andere voor Renate Groenewold, die in 2004 haar enige allroundtitel wist te winnen. Bij de mannen was het een strijd tussen de Nederlanders. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest vertegenwoordigden Nederland met verve. Roest kon Kramer nog het langst bijbenen, maar de jonge debutant moest zijn meerdere erkennen in zijn oudere ploeggenoot, die alweer zijn negende titel won. Blokhuijsen werd derde, maar de grootste verrassing was Patrick Roest, die vier persoonlijke records reed in Hamar en beslag legde op zilver.

Bij de vrouwen was de spanning groter. Miho Takagi stond na de eerste, tweede en derde afstand bovenaan, maar de Japanse moest het onderspit delven op de 5 kilometer, waar ze veel tijd verloor. Ireen Wüst ging uiteindelijk naar haar zesde wereldtitel, Martina Sablikova werd tweede. Takagi, pupil van Johan de Wit, mocht het brons mee naar huis nemen.

KPN Cup Marathon Finale
Op de Jaap Eden IJsbaan werd er beslist wie de uiteindelijke winnaar zou gaan worden van de KPN Cup. Simon Schouten boekte in Amsterdam een nieuwe zege en mocht zich daardoor ook de eindwinnaar noemen. In dat klassement bleef hij Niels Mesu en Sjoerd den Hertog voor. Bij de vrouwen won Irene Schouten de laatste KPN Cup vóór Elma de Vries, maar door haar tweede plek stelde ze wel het eindklassement veilig. Lisa van der Geest eindigde in dat klassement als tweede, Corina Strikwerda derde.

WK shorttrack
In een uitverkocht en sfeervol Ahoy mochten de shorttrackers hun klasse aan Nederland tonen. Het KPN WK Shorttrack was een spektakelstuk. Sjinkie Knegt vermaakte het publiek met zijn fenomenale inhaalacties en prestaties. Op de 500 meter liet hij heel Ahoy juichen door die afstand te winnen. In het eindklassement eindigde hij als tweede achter Yi Ra Seo.

Bij de vrouwen plaatsten Suzanne Schulting en Rianne de Vries zich voor de superfinale, maar konden daarin niet meer op het podium eindigen. Wel behaalde Schulting een bronzen plak op de 1000 meter. Schulting werd uiteindelijk zevende, De Vries achtste. Op de relay ging het helemaal mis voor de Nederlandse ploeg. Jorien ter Mors, die aan een tijdelijke comeback bezig was, viel in de finale van de relay en zag Nederland daardoor vierde worden. In de halve finale maakte Ter Mors nog indruk.

De mannenrelay moest het drama van de vrouwen opzij zetten en het publiek verwennen op een mooi toetje. Dat gebeurde. Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt kregen het voor elkaar om heel Ahoy te laten ontploffen. De uitblinkende Knegt zorgde ervoor dat Nederland als eerste over de streep kwam.

Wereldbekerfinale
De laatste wereldbeker van het seizoen, de wereldbekerfinale, leverde veel Nederlands succes op. Dai Dai Ntab won twee keer de 500 meter en veroverde daardoor toch nog knap het eindklassement. Daarin hield hij Ruslan Murashov achter zich. Op de 500 meter was het trouwens tweemaal een 1, 2, 3, 4’tje voor Nederland (Ntab, Ronald Mulder, Kai Verbij, Jan Smeekens en vervolgens Ntab, Mulder, Smeekens en Verbij). En dat was nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van het schaatsen.

Op de 1000 en 1500 meter ging Kjeld Nuis er met de winst vandoor. Ook stelde hij daarmee beide klassementen veilig. Verbij werd derde in het klassement op de 1000 meter, Patrick Roest deed dat op de 1500 meter, omdat hij in Stavanger op die afstand tweede werd. Jorrit Bergsma verzekerde zich van de winst op de 5000/10000 meter nadat hij in Stavanger de 5000 meter won. Erik Jan Kooiman werd op de afstand derde en kwam net tekort voor een medaille in het eindklassement. Jorrit Bergsma werd vervolgens tweede op de massastart, en werd derde in dat klassement.

Marrit Leenstra veroverde brons op de 1000 meter in het eindklassement. Zilver won ze op de 1500 meter. Heather Bergsma was op beide afstanden de beste. Antoinette de Jong moest genoegen nemen met brons in het eindklassement van de 3000/5000 meter. In Stavanger won ze zilver vóór haar ploeggenoot Melissa Wijfje. Irene Schouten won goud op de massastart, maar eindigde net als vierde in de eindstand.

De ploegenachtervolging bij de mannen was een prooi voor Nederland, die daarmee ook het eindklassement won. De vrouwen eindigden als tweede, zowel in de stand als in het klassement. De teamsprint werd door beide Nederlandse teams gewonnen. In de eindrangschikking eindigden beiden op de tweede plaats.

Zilveren Bal
De Zilveren Bal werd dit jaar een prooi voor Dai Dai Ntab en Floor van den Brandt, die een paar weken daarvoor ook al zegevierden op het Klaverblad NK Supersprint/Pure Sprint. Ntab versloeg Kai Verbij en Jesper Hospes. Van den Brandt was Dione Voskamp en Michelle de Jong te snel af. Bekijk hier de Aftermovie nog eens terug.

WK kunstrijden
Weliswaar geen Nederlandse deelname op dit WK in Helsinki, maar het WK kunstrijden was daardoor niet minder spectaculair. Yuzuru Hanyu heroverde de wereldtitel bij de mannen, terwijl Evgenia Medvedeva uit Rusland de titel prolongeerde


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan