Tickets
Shop
Nieuws 10 apr 2017

NOS behoudt uitzendrechten Elfstedentocht

Mocht 'ie er ooit nog komen, dan heeft de NOS alvast de uitzendrechten binnen van de Elfstedentocht. NOS-directeur Jan de Jong heeft in Leeuwarden het contract met de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden getekend voor de komende eventuele tochten.

Wanneer de Tocht der Tochten weer gaat komen, is afhankelijk van de weergoden. Maar Jan de Jong wil alvast duidelijkheid. "De Elfstedentocht is het evenement der evenementen, het kroonjuweel van Nederland", zegt De Jong tegen NOS.nl. Mooier bestaat er niet. Het is cultureel erfgoed en ook nog eens wars van commercie. De vereniging en de NOS hebben een contract voor onbepaalde tijd afgesloten."

"Een grotere erkenning van vertrouwen kun je als NOS niet krijgen. Dat komt omdat we een gezamenlijk doel hebben: de Tocht der Tochten voor iedere Nederlander zo goed mogelijk verslaan. Op alle denkbare platforms. Daarom zorgen wij allebei ieder jaar voor een nieuwe versie van het draaiboek. Want als het eenmaal zo ver is, heb je vrijwel nergens meer tijd voor."

Tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997 zond de NOS van 05.30 uur ’s ochtends tot 00.30 uur in de nacht de wedstrijd uit. Op die historische zaterdag zag maar liefst 80 procent van de bevolking in elk geval een deel van de uitzending. Dat waren 11,2 miljoen mensen. Gemiddeld waren er 3,5 miljoen kijkers, die de uitzending hoog waardeerden: met een 8,3.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan