Tickets
Shop
Nieuws 24 apr 2017

KNSB in hoger beroep tegen vrijspraak Van Beek

De KNSB en de Dopingautoriteit zijn het niet eens met de uitspraak van de tuchtcommissie om Thom van Beek vrij te spreken van het gebruik van epo en gaan hiertegen in hoger beroep. Genoemde commissie liet weten Thom Van Beek op procedurele gronden vrij te spreken van de aanklacht van dopinggebruik.

Foto : Soenar Chamid

Van Beek werd vrijdag vrijgesproken. Op 10 januari 2016 werd marathonschaatser Van Beek tijdens de KPN Marathon Cup 14 geselecteerd voor een dopingcontrole. De uitslag van deze controle wees op de aanwezigheid van synthetisch EPO. Daarop werd de schaatser op grond van het KNSB Dopingreglement door de schaatsbond een ordemaatregel opgelegd en bij de tuchtcommissie een klacht ingediend tegen de schaatser. Een contra-expertise bevestigde de eerder gevonden uitslag. In de verdere procedure heeft de schaatser niet kunnen aantonen dat er sprake was van een onjuist analyseresultaat.

Na zittingen op 28 april en 7 november 2016 besloot de tuchtcommissie op 20 december bij tussenuitspraak een onafhankelijke deskundige te benoemen. Deze onafhankelijke deskundige moest nader onderzoek gaan doen of de analyse van de urinemonsters was uitgevoerd in overeenstemming met de daarvoor vastgestelde eisen.

De KNSB en de schaatser gehoord hebbende werd op 16 februari jl. een deskundige benoemd. De Dopingautoriteit werd daarbij opgedragen het laboratoriumdossier af te geven aan deze deskundige, zodat deze het onderzoek zou kunnen uitvoeren. De Dopingautoriteit weigerde echter om deze aanvullende stukken over te dragen, aangezien er geen enkele verplichting bestaat om additionele informatie te verstrekken. 

'Het dossier tegen deze sporter is keihard'
Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit,  spreekt in het Algemeen Dagblad van een principekwestie: ,,De WADA (werelddopingautoriteit red.) heeft richtlijnen met betrekking tot het verstrekken van documenten. Die zijn ooit opgesteld om te voorkomen dat sporters eindeloos informatie bleven opvragen om de zaak te vertragen. Wij houden ons aan die richtlijnen." Vanwege het niet toesturen van de documenten is Van Beek vrijgesproken door de Tuchtcommissie.

Ram: ,,Wie denkt dat de sporter hiermee iets is opgeschoten, zit ernaast. Er komt een hoger beroep. En als het nodig is, gaan we naar het internationale sporttribunaal CAS. Want twijfel over de analyse is er niet, het dossier tegen deze sporter is keihard."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan