Tickets
Shop
Nieuws 06 apr 2017

Kids on Ice vertegenwoordigt Nederland op WK Synchroonschaatsen

In Colorado Springs (VS) begint vrijdag het WK synchroonschaatsen. En waar het WK kunstrijden het vorige week zonder Nederlandse inbreng moest doen, is ons land wel vertegenwoordigd op de World Synchronized Skating Championships.

Team Illumination van Kids on Ice uit Eindhoven is door de KNSB geselecteerd om aan het WK mee te doen. En al doet de naam Kids on Ice vermoeden dat het hier om een juniorenteam gaat, dat is niet het geval. De Eindhovense vereniging heet dan wel Kids on Ice, maar er schaatsen ook veel senioren. De beste negentien senioren zijn afgelopen maandag naar Amerika vertrokken om mee te doen aan hun eerste wereldtitelstrijd.

Niet alle negentien zullen ook daadwerkelijk het ijs op gaan tijdens de korte en de lange kür, de twee onderdelen van het WK. Een team bestaat namelijk uit zestien schaatsers, die tegelijkertijd op het ijs staan en tijdens de kür zoveel mogelijk als eenheid optreden. Het is de bedoeling dat er allerlei patronen worden gevormd, dat er in verschillende samenstellingen wordt gereden en dat dit alles zo soepel mogelijk in elkaar overvloeit.

Vrijdag wordt begonnen met de korte kür, zaterdag volgt de lange kür. Het puntentotaal van beide onderdelen bepaalt de uitslag. Een medaille hoeven we van Oranje niet te verwachten. Daarvoor zijn is de afstand met de toplanden zoals Finland, Rusland, Amerika, Zweden en Canada simpelweg te groot.

"In die landen is synchroonschaatsen een grote sport", vertelt Ellie van Soest, teammanager van de Nederlandse ploeg. "In Nederland is het ontzettend klein en is er weinig geld. Wij hebben bijvoorbeeld de hele reis uit eigen middelen moeten betalen, terwijl sommige ploegen hier op kosten van hun bond al twee weken zijn om zich perfect voor te bereiden. Dat is natuurlijk een verschil."

De sterke landen zijn zelfs met twee teams aanwezig in Colorado Springs. Van Soest: "Het is zeker dat ze met beide teams boven ons eindigen. Een hoge klassering is voor ons totaal niet realistisch. Ons doel is om twee keer een zo goed mogelijke kür neer te zetten en om een paar landen achter ons te laten. En natuurlijk om hier ontzettend veel te leren."

De Nederlandse ploeg, met Angelique Visser als coach, bestaat uit de volgende deelnemers:

Zoe van den Broek
Michelle de Brouwer
Marlou   Brouwers
Dionne   Egelmeers
Anouk   Goossens
Iris   Hagelaar
Jasmijn   Heskes
Moira   Heuts
Maud de  Kroon
Joni   Latour
Anouk   Lauret
Jessie   Lauret
Dakota   Pellemans
Olesia   Pousmyntsheva
Jessica de Roos
Minke de Vaan
Claudie   Verdonschot
Charlotte   Vinclair
Ilse   Vink

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan