Tickets
Shop
Nieuws 07 jan 2016

Wüst: 'Van mij geen lobby om de vijf te behouden'

Het wordt het twaalfde Europees kampioenschap voor Ireen Wüst en het zou zomaar de laatste kunnen zijn met een 5000 meter. De viervoudig winnares zou daar niet al te verdrietig om zijn. “Je hoeft van mij geen lobby te verwachten om de vijf kilometer te behouden.”

Foto : Sander Chamid

Als de 5000 meter in 2017 wordt ingeruild voor een 1000 meter dan zou Wüst daar geen problemen mee hebben, integendeel. “Ik zou daar prima content mee zijn”, zegt ze aan de vooravond van het EK in Minsk.

“Zo komt er misschien wat meer spanning in het kampioenschap”, zegt de kopvrouw van justlease.nl. “Martina Sablikova zal het niet zo leuk vinden, maar het lijkt me goed voor de breedte van de sport.”

Daarbij is de verandering voor de dames minder radicaal dan voor de heren, legt Wüst uit. De vierkamp met de 500, 1000, 1500 en 3000 meter is bij de dames altijd al een bekende variant. Nu bij de juniorenwedstrijden, maar voorheen ook bij nationale en internationale seniorenkampioenschappen.

“Het gaat wel wat meer richting de sprint, maar dat vind ik niet zo erg”, aldus Wüst. “Voor mij verandert er niets. Een 1000 of een 5000 meter is mij om het even.” Echt nodig vindt ze de verandering tegelijkertijd niet. “De vijf en de tien kilometer horen er ook wel een beetje bij.”

Het schrappen van de 10.000 meter bij de heren vindt Wüst bovendien veel gekker. “Ik vind dat echt belachelijk.”

Tegenstandsters

Vooralsnog maakt Wüst zich nog op voor een EK zoals ze dat al elf keer reed. En daarin verwacht ze dezelfde tegenstandsters als voorheen. Met name Martina Sablikova zal gevaarlijk zijn, denkt ze. “En Antoinette de Jong is goed. Van Ida Njåtun weet ik het niet zo goed, die reed in de World Cups niet zo sterk.”

Van haar eigen kunnen is Wüst ook nog niet helemaal zeker, want ze miste de belangrijke World Cups in de eerste maanden van de winter. “Ik hoop dat ik na de NK ben doorgegroeid”, zegt ze. “Maar de NK was wel hét ding. Ik had daar zo naartoe geleefd dat ik daarna wat terugviel. De spanning was er even af. Het had wat meer impact dan een normaal NK.”

“Ik hoop dat ik de boel weer opgepakt heb, maar zeker weten doe ik dat niet”, benadrukt ze. “Ik heb maar één belangrijke wedstrijd gereden en niet tegen internationale concurrenten. Dat is dus koffiedik kijken.”

En dus durft Wüst niet hardop de eerste plek als doel te stellen en vervalt ze in het aloude cliché van ‘vier goede races rijden’. En hopelijk leidt dat haar naar de titel. Maar eigenlijk doet het er ook nog niet zo toe. Het kampioenschap is een opmaat naar de WK Afstanden, half februari in Kolomna. “Ik ben er nog niet, maar ik wil die stijgende lijn doorzetten naar Kolomna.”

Lees alles over het ISU EK Allround op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan