Tickets
Shop
Nieuws 10 mrt 2016

Vijftiende titel Wartenhorst bij NK Schoonrijden

Voor de schoonrijders wordt het seizoen elk jaar begin maart afgesloten met het NK op de Vechtsebanen in Utrecht. Na zes regionale wedstrijden door het land zijn hier als kroon op het schaatsjaar de nationale titels te winnen. Dit keer was er bovendien een nieuwe onderdeel aan het programma toegevoegd: formatie-schaatsen.

Foto : Sander Chamid

Het nieuwe element is in het leven geroepen om het schoonrijden aantrekkelijker en laagdrempeliger te maken. Er wordt gereden in groepen van zes rijders: drie dames en drie heren en ook niet-licentiehouders kunnen er aan deelnemen.

Er moeten vier verschillende figuren worden uitgevoerd: blok (twee keer drie rijders aan een lange stok achter elkaar), parallel (drie koppels aan de stok synchroon achter elkaar), wevend (drie koppels aan de stok die ‘wevend’ tussen elkaar door rijden) en koets (twee rijen van drie rijders hand in hand).

Het is ontzettend leuk om te zien, mede omdat de verschillende teams hun outfits prachtig op elkaar afstemmen. Zo heeft het team uit Alkmaar allemaal zelf gebreide, gele truien aan. Wedstrijdleider Ad Augustinus: “Dit schaatsen in formatie doen we dit jaar voor het eerst en elke baan stelt een team samen: dat levert zes teams op. We willen even kijken of het aanslaat, maar zo te zien vindt iedereen het leuk.”

Klasse apart

De officiële titelstrijd bij de mannen is al jaren niet echt spannend. Henk Wartenhorst is een klasse apart: hij heeft al veertien keer gewonnen en gaat op voor zijn vijftiende titel. En die wint hij, zoals ook in voorgaande jaren, met overmacht. Een unieke prestatie. Toch denkt hij niet aan stoppen. “Het blijft mooi, deze sport. Ik verzorg ook trainingen in Hoorn. Dat is een leuke, gezellige groep en daar geniet ik erg van. Maar tussendoor wil ik toch ook graag voor mezelf schaatsen, want ik wil actief en fit blijven.” Piet Heneweer wordt, evenals vorig seizoen, tweede en het brons is voor Jan Wit.   

De damescompetitie is een stuk spannender want jaarlijks wordt er op het scherp van de snede gestreden door een aantal vaste concurrenten: Wil van Schaik, Alie Hakkert en Thea den Hollander. Door het seizoen heen hadden ze alle drie al één of meer regionale wedstrijden gewonnen. Dit keer rijdt Thea zeer sterk: ze wint zowel de eerste als de tweede ronde met ruime voorsprong. Wils beoordelingen van de eerste ronde vallen wat tegen, maar dat maakt ze ruimschoots goed in de tweede en het klassement brengt haar toch nog naar de derde plaats. Het zilver is voor Alie Hakkert, al zijn de verschillen klein.    

Topvorm

Bij de paren kwamen alle toppers opnieuw in actie. Alie Hakkert en Piet Heneweer, al jaren samen een succesvol koppel, hadden gedurende het seizoen verschillende keren de overwinning aan Wil van Schaik en Henk Wartenhorst moeten laten. Deze dag zijn ze echter in topvorm. Ze winnen twee van de drie figuren met overmacht en leggen daarmee de basis voor de titel. De derde plaats is voor Thea den Hollander die ook met Wartenhorst rijdt. 

In de A-klasse bij de heren werd Mart Kuiper kampioen. Vorig jaar behaalde hij, als debutant, al verrassend een derde plaats. Dit keer werd hij de winnaar, al was het verschil met de nummer twee, Dorus Borst, klein. De derde plaats was voor Wiebe Blauw. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan