Tickets
Shop
Nieuws 10 apr 2016

Vereniging Friesche Elf Steden oefent voor Tocht

Na een wederom elfstedenloze winter ging het zaterdagochtend in Leeuwarden toch een beetje oan. In de Elfstedenhal werd een inschrijfsimulatie van de Tocht gehouden, waarbij het nieuwe geautomatiseerde systeem grondig werd getest.

Foto : Neeke Smit

"Het is de eerste keer sinds de laatste Elfstedentocht dat we dit oefenen", vertelt Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Waar de inschrijvingen in '97 nog geduldig met de hand werden behandeld, is er nu een geautomatiseerd systeem waarmee deelnemers zich een dag van tevoren zelf online kunnen aanmelden. "Alles is hier dan met één klik op het scherm te zien. Of iemand heeft betaald, of iemand zijn ID klopt en of iemand dus geldig lid is."

Een groep van ruim honderd figuratieve deelnemers werd zaterdagochtend met een geldig, dan wel onjuist startbewijs de controle ingestuurd. "We hebben het echte ledenbestand gebruikt, alleen de namen en foto's door elkaar gehaald. Verder hebben we natuurlijk expres wat fouten toegevoegd, zoals een verlopen abonnement of een met contributieachterstand." Probleemgevallen moeten zich melden bij 'Bureau bijzondere gevallen', waar deze nader worden bekeken. Ook werden hier en daar ongeduldige en agressieve deelnemers ingezet om ook de beveiliging onder de loep te nemen.  

"Het is toch wel even spannend", vertelt Wieling. "Hier zitten drie dagen voorbereiding in en dan vraag je je toch af: klopt het wel allemaal als de sessie straks klaar is?" Omdat sinds seizoen 2015/2016 elk lid van start mag moet er rekening gehouden worden met 24.000 deelnemers. Het nieuwe systeem moet er onder meer voor zorgen dat die rijders over de dag verspreid worden. "Mensen krijgen bij hun inschrijving een tijd waarop ze zich moeten melden. Hier komen ze dan bij één van de zeven balies terecht waar 150 vrijwilligers in oranje hesjes aan het werk zijn."

Vrijwilligers

Ingrid Rijskamp en Ingrid Poorte zijn via hun werk bij de Rabobank sinds vijf jaar vrijwilliger bij de Elfstedentocht. "Elke financiële instelling regelt dertig vrijwilligers en wij dachten eigenlijk meteen; ja! Het is heel leuk voor ons en het bestuur om dit eens uit te proberen, want misschien maken we in het echt wel nooit mee", luidt het.

Harry van der Werf en Jan de Vries staan samen in de rij voor een nieuw startbewijs in oefenronde drie. Van der Werf is al achttien jaar wedstrijdleider bij de Elfstedentocht, en maakte hem met zijn vertrek komend seizoen dus nooit in functie mee. "Dat is zuur, maar met zeventig jaar moet je eruit", luidt het. Tevreden kijkt hij naar de grote groep test-aanmelders. "We hebben dit al zo vaak besproken dat ik het natuurlijk kan dromen", lacht hij. De wedstrijdrijders melden zich aan in een andere ruimte dan het 'normale' elfstedenvolk. "Maar verder komt het eigenlijk op hetzelfde neer. We willen alleen proberen om selfie-toestanden te voorkomen."

De Vries heeft jarenlang langs de baan gestaan voor marathonwedstrijden van zoon Jeroen en helpt graag een handje mee in Leeuwarden. "Ik zit al zolang in dit wereldje en zie dus overal bekende gezichten", zegt hij. Drie koppen koffie en een aantal elfstedenkoekjes later zit de simulatie erop en kijkt Wieling terug op een geslaagde test. "We weten eigenlijk zeker dat het zonder ook gelukt zou zijn, maar we gaan evalueren, er zijn altijd verbeterpunten. Als we hem volgend jaar gaan rijden hebben we dit in ieder geval al een keer gedaan", besluit hij hoopvol. "Wat mij betreft rijden we hem liever gisteren dan vandaag."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan