Tickets
Shop
Nieuws 27 aug 2016

Tweede VTO-programma kunstrijden van start

De KNSB en Kunstrijvereniging De Drechtsteden uit Dordrecht hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarmee is het als tweede vereniging geaccrediteerd als Vereniging voor Talentontwikkeling Kunstrijden (VTO). In december 2015 ging bij de Bossche Kunstrij Vereniging het eerste VTO-programma van start.

Foto : Huub Snoep

De accreditatie van Kunstrijvereniging De Drechtsteden als tweede VTO in de Sportboulevard Dordrecht maakt onderdeel uit van het tienjarenplan van de KNSB (2012-2022), waarmee de schaatsbond het kunstrijden terug wil brengen naar de wereldtop.

Afgelopen twee seizoenen werden al mooie stappen gezet met deelname en een finaleplaats van Niki Wories bij de WK en Kyarha van Tiel bij de WK Junioren. Thomas Kennes nam afgelopen winter deel aan het EK, maar de KNSB streeft er naar dat Nederlandse kunstrijders vanaf 2022 en het liefst al vanaf 2018 structureel deelnemen aan de Olympische Winterspelen.

In dat tienjarenplan is het neerzetten van een structuur, waarin talentherkenning- en ontwikkeling het beste tot hun recht komen, een belangrijk onderdeel. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Verenigingen voor Talentontwikkeling, de VTO’s. die de kunstrijtalenten een fulltime trainingsprogramma aanbiedt, wat goed is afgestemd met school. Daarnaast zijn onder meer ook essentiële (para)medische voorzieningen beschikbaar.

RTC's

Op den duur moet kunstrijden ook een plaats gaan krijgen in de Regionale Talentencentra (zogenoemde RTC’s), die de KNSB momenteel uitrolt over het land. Vanwege het ontbreken van voldoende rijders op het gewenste niveau en het feit dat kunstrijden een specialisatiesport is, die al vanaf zeer jonge leeftijd wordt beoefend, wil de KNSB de kunstrijders voorlopig opleiden bij VTO’s.

Petra van Rooij, voorzitter van Kunstrijvereniging De Drechtsteden, toont zich opgetogen na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. “Als VTO kunnen wij, in samenwerking met de gemeente Dordrecht en de KNSB, de  kunstrijtalenten een nóg beter programma bieden ter ontwikkeling en ondersteuning van hun talent”, zegt ze.

Ook de KNSB is blij met de tweede VTO. “We kunnen nu nog meer talentvolle kunstrijders opleiden en zetten hiermee een belangrijke stap om in de nabije toekomst ook met kunstrijden weer aanwezig te zijn op de Spelen”, zegt technisch directeur sport van de schaatsbond Arie Koops.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan