Tickets
Shop
Nieuws 23 jun 2016

Tuitert enthousiast na geslaagde proef voor Icederby in GelreDome

Mark Tuitert was dinsdag in het GelreDome in Arnhem om samen met de Nederlandse shorttrackers een aantal proefrondes te rijden met het oog op de Grand Prix Icederby die daar wellicht georganiseerd gaat worden. Het leidde tot alleen nog maar meer enthousiasme bij Tuitert, die samen met Niels Kerstholt initiatiefnemer is.

Foto : ANP

Het was voor Tuitert niet de eerste keer dat hij in het GelreDome was. "De laatste keer was met het afscheidsconcert van Normaal. En ik ben er ook wel eens geweest tijdens concerten van Metallica en Pearl Jam. Het GelreDome is gewoon een prachtige locatie voor entertainment en sport. Ik weet hoe de sfeer is als het helemaal vol zit", zegt de 36-jarige voormalig olympisch kampioen tegen schaatsen.nl.

Op de kale vloer van het Arnhemse stadion werd dinsdag getest hoe de rondes bij Icederby eruit zouden gaan zien. "We hebben de baan uitgezet. De shorttrackselectie heeft wat rondjes gereden en ik heb er zelf ook een aantal meegedaan om even dat gevoel te krijgen. Het is echt geweldig, zeker als dit voor volle tribunes gebeurt. Nu we het wedstrijdconcept hebben beleefd heb ik er nog iets meer gevoel bij."

De stand van zaken is dat het plan voor een Grand Prix Icederby nog steeds moet worden goedgekeurd. De KNSB staat al wel volledig achter het evenement, waarbij langebaan en shorttrack op een spectaculaire manier worden gecombineerd en het publiek ook vermaakt zal worden met entertainment.

"Het ligt nu bij de ISU, of eigenlijk de Europese Commissie", aldus Tuitert. "De eerste woorden van de nieuwe voorzitter Jan Dijkema waren in ieder geval bemoedigend. We voldoen aan de reglementen, dus verder is het afwachten."

Aanklacht

Daarnaast ligt er namens Tuitert en voormalig shorttracker Kerstholt ook nog een aanklacht bij de Europese commissie. Die werd in 2014 ingediend nadat de ISU schaatsers verbood om aan Icederby in Dubai mee te doen vanwege het te commerciële gehalte ervan en te dreigen met levenslange schorsingen.

"Niels en ik staan daar staan nog steeds vol achter. Ik hoop snel op duidelijkheid. Het zou mooi zijn om zo snel mogelijk die nieuwe weg in te slaan. De KNSB staat er in ieder geval achter en de ISU is er ook niet op tegen. Icederby kan heel goed naast langebaan en shorttrack gehouden worden."

De KNSB wil de Grand Prix Icederby samen met Int’l co. uit Korea op 24, 25 en 26 maart 2017 organisren in het GelreDome. Het evenement moet vernieuwing in de schaatssport laten zien.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan