Tickets
Shop
Nieuws 22 aug 2016

Tiemen van der Kolk: 'Met goed gevoel de winter in'

Hij heeft er twee jaar op moeten wachten, maar zaterdag was het eindelijk zover; Tiemen van der Kolk mocht van start op het ONK in Hallum. De A-junior ging er bij de beloften ook direct met de overwinning vandoor. “Natuurlijk wilde ik de titel mee naar huis nemen, maar dit had ik niet verwacht”, vertelt hij al wachtend op de huldiging.

Foto : Neeke Smit

“Het ging supergoed”, vervolgt hij. “In de eerste ronde had ik nog wel last van het natte asfalt, maar ik voelde me goed en sterk.” Met nog dertig kilometer te gaan ging Van der Kolks ploeggenoot Aleid Klompmaker er vandoor. Van der Kolk haakte aan, maar dat werden er al snel vijf, vertelt hij. “Ik besloot niet te hard op kop te rijden, maar op tachtig procent te blijven. De tegenwind was nog best zwaar.”

Met het kilometerbordje ‘Hallum: 1 kilometer’ in zicht besloot de man uit Oene dat het tijd was om de aanval in te zetten. “Peter van de Pol ging er toen ook hard vandoor en ik moest echt op mijn tanden bijten. Maar ik voelde me goed en ging volle bak met nog 300 meter te gaan. Ik ben een betere sprinter, dus ik wist dat het moest kunnen.”

De overwinning dankt Van der Kolk naar eigen zeggen naast zijn goede vorm aan het geweldige teamwork van Klompmaker. “In de auto hadden we ons hoofd al helemaal bij de race. We zijn goed op elkaar ingespeeld en werken samen. Als je op die manier koerst sta je al 1-0 voor.”

Zijn ploeggenoot heeft de winnaar van de wedstrijd zelfs nog een paar keer weten te weerhouden van een te vroege ontsnapping. “Aleid heeft me echt gestopt. Met vijfentwintig kilometer wilde ik al weggaan, maar hij beschermde me tegen mezelf.”

Ambities

Voor Van der Kolk staat volgende week nog een afvalkoers en 100 meter op het programma, maar daarna zal hij zich weer gaan focussen op zijn schaatstrainingen bij Gewest Gelderland. “Die jongens hebben ook allemaal meegekeken op de livestream en sturen me allemaal gefeliciteerd-berichten. Ik ga met een goed gevoel de winter in.”

Vorig seizoen was voor Van der Kolk de eerste op het ijs, waar hij meteen hoge ogen gooide. De ambities liegen er dan ook niet om. “Ik zou me heel graag plaatsen voor een World Cup of EK voor junioren. Ik ga binnenkort mijn eerste wedstrijd en trainingskamp in Inzell meemaken. Ik kan voor het eerst een volledig seizoen heel veel trainen. We zien wat het wordt.”

Lees alles over het ONK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan