Tickets
Shop
Nieuws 24 dec 2016

Terugblikken op 2016: de gestopte schaatsers

In de laatste week van het 2016 blikken we terug op het afgelopen jaar aan de hand van een aantal thema’s. Deze keer kijken we terug op alle gestopte schaatsers

Foto : Margarita Bouma

De laatste wedstrijd van het vorig schaatsseizoen (World Cup Finale in Thialf) was er een waarbij er afscheid werd genomen van veel Nederlandse topschaatsers. Twee daarvan waren een stayer en een sprintster. Olympische kampioen op de tien kilometer in 2006 in Turijn Bob de Jong nam afscheid in een vol Thialf net zoals bronze Olympisch medaillewinnaar Margot Boer.  Margot Boer ontving aan het einde van haar carriere nog een KNSB-onderscheiding ‘Blijk van Erkenning’.  

Diezelfde wedstrijd was ook het afscheid van Olympisch kampioen Stefan Groothuis. Zijn absolute hoogtepunt was het goud op de kilometer tijdens de Spelen in Sochi in 2014.  Stefan Groothuis werd nadat hij gestopt was onderscheiden met de gouden KNSB-waarderingsspeld.  

Ook Diane Valkenburg had de World Cup Finale in Thialf uitgekozen als laatste officiele wedstrijd. De hoogtepunten in haar carriere waren er meerdere. Zo won ze in 2011 zilver op de 1500m tijdens de WK Afstanden, in 2012 en in 2013 maakte ze deel uit van de gouden achtervolgingsploeg en in 2012 wist ze zich naar een Nederlandse titel op de drie kilometer te schaatsen. 

In maart maakte Wouter Olde Heuvel bekend een punt achter zijn schaatscarrière te zetten. “De afgelopen jaren heb ik zoveel blessureleed gehad, dat het gewoon een keer ophoudt." Hoogtepunten in de carrière van Olde Heuvel zijn brons op het EK Allround in 2009, brons op de 5000m in 2008 en hij wist nog een wereldtitel te bemachtigen op de ploegenachtervolging in 2009. Olde Heuvel wist erna een plek als assistent-coach te bemachtigen bij Team Justlease.nl. 

In september van dit jaar zette Renz Rotteveel een punt achter zijn schaatscarrière. Na een aantal gezondheidsklachten maakte hij bekend zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. Zilver tijdens het NK allround in 2014 en een zesde plek op het EK en WK allround waren de hoogtepunten in zijn carrière. 

Tijdens de World Cup in Thialf 9, 10 en 11 december was er voor het laatst een schaatser die stopte. Annette Gerritsen maakte bekend dat ze na al die jaren klaar is voor een nieuwe uitdaging. Haar absolute hoogtepunt was in 2011 waar ze zilver behaalde op de kilometer tijdens de Olympische Spelen in Vancouver. 
Bekijk hier de video compilatie van Annette Gerritsen. 

Marathon

In het marathonpeloton waren er ook een aantal schaatsers die het peloton verlieten en een anderen uitdaging aangingen. Een van hen was Yvonne Spigt. Zij nam op spectaculaire wijze afscheid van het marathonschaatsen door haar carriere met winst af te sluiten bij de KPN Grand Prix in Falun

Ook Jan Maarten Heideman haalt na afgelopen seizoen zijn schaatsen niet meer uit het vet. De ervaren marathonschaatser die zelfs de Elfstedentoch in 1997 nog voltooide heeft in totaal 77 overwinningen op kunstijs op zijn naam staan en is daarnaast drievoudig nationaal kampioen op natuurijs en drievoudig nationaal kampioen op kunstijs. Heideman ontving na zijn schaatscarriere de gouden KNSB-onderscheiding.  

Inline-Skaten


Wereldkampioen op de inline-skates, Mark Horsten, besloot dit jaar zijn topsportcarriere te beëindigen. Zijn absolute hoogtepunt was het winnen van de relay met Michel Mulder en Luc ter Haar op het WK inlineskaten in Argentinië. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan