Tickets
Shop
Nieuws 27 jul 2016

Swings: 'Dit was een slecht pistetoernooi'

Het pisteprogramma van de EK inline-skaten werd dinsdag afgesloten met de 1000 meter en 3000 meter relay. Hoewel Bart Swings zilver won op de 1000 meter, kijkt de Belg toch met een vervelend gevoel terug op deel één van dit EK.

Foto : Neeke Smit

"Dit was voor mij een slecht pistetoernooi", is Swings duidelijk. "Een zilveren medaille, daarvoor ben ik niet naar Heerde gekomen. Ik had er meer van verwacht. Ik had vooral mijn zinnen gezet op de duizend meter. Zo jammer dat ik daar met tweeduizendste geklopt wordt door die Fransman (Le Pivert, red.)."

Swings nam op de 1000 meter al vlug de koppositie en hield die vast, tot enkele centimeters voor de streep. "Ik wilde de race controleren", legt hij uit. "Ik voelde me sterk en kon nog goed doortrekken. Eigenlijk ging alles goed, behalve dan dat ik op de streep nog geklopt werd."

Later op de avond viel België buiten de prijzen op de relay. "We hebben een goede ploeg en reden een sterk eerste deel van de wedstrijd. Maar we lieten ons halverwege verrassen en raakten achterop. Dat konden we niet meer rechtzetten. Met zeven ploegen is het ook veel te druk op zo’n piste. Vijf teams zou prima zijn. Zes kan misschien nog net, maar zeven is gewoon teveel. Ik ben vooral blij dat we die race zonder valpartijen zijn doorgekomen."

Revanche

De Belgische wereldtopper wijt zijn tegenvallende prestaties niet aan de val tijdens fietstraining in de aanloop naar het EK. Hij hield daar een heupblessure aan over. "Maar dat speelt geen enkele rol meer", benadrukt Swings. "Ik ben fysiek in orde." Ook zijn val tijdens een training op de piste in Heerde hindert hem niet. "Dat was geen ernstige val. Ik schrok wel even omdat ik eigenlijk nooit val, maar die schrik was snel weer weg. Ik heb er hier totaal geen last van gehad"

Alle voorwaarden zijn dus aanwezig om zich donderdag - als de EK verder gaan op de weg - te revancheren, en dat is precies wat Swings van plan is. "Ik wil heel graag wat rechtzetten. Op welke onderdelen ik wil pieken? Sowieso de punten- en afvalkoersen. En ik heb ook zin in de marathon."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan