Tickets
Shop
Nieuws 16 aug 2016

Sven Kramer: 'Alles moet wijken voor de Spelen'

Sven Kramer zit midden in zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar voor de dertigjarige rijder telt eigenlijk alleen de jaargang erna.

Foto : Soenar Chamid

“De Spelen zitten niet alleen in mijn achterhoofd, maar ook in mijn voorhoofd en links en rechts”, zegt Kramer in een video van zijn ploeg LottoNL-Jumbo. “Dat is eigenlijk ook het enige waar ik op dit moment voor train”, vervolgt hij.

Toch zorgt het feit dat de winter van 2017 misschien van minder groot belang is, niet voor motivatieproblemen bij de drievoudig olympisch kampioen. “De belangrijkste reden is dat ik het leuk vind om elke dag te trainen en dat ik nog veel verbeterpunten zie. En voor de Spelen moet op het moment alles wijken.”

Om die reden heeft Kramer in zijn voorbereiding wat accenten verlegd, maar het blijft volgens de Fries afwachten hoe dat uit zal pakken. “We hebben wel wat meer intensiteit opgezocht. Je probeert het zoveel mogelijk te sturen en te onderbouwen, maar uiteindelijk worden we afgerekend in de winter.”

In het schaatsen is het echter een gouden regel dat je een goede zomer moet draaien, wil je ook goed presteren in de winter. Dat geldt dus ook voor Kramer. “Sommige mensen denken dat wij in oktober een keer onze schaatsen aantrekken en dat het allemaal vanzelf gaat, maar misschien is het trainen in de zomer nog wel zwaarder dan in de winter.”

Na maanden van trainen, komen de eerste trainingswedstrijden er binnenkort aan. Kramer is daar blij mee. “Het gaat natuurlijk snel, of je nou wil of niet, maar ik denk dat ik er wel klaar voor ben. De zomer duurt altijd lang, maar als het eenmaal september is, is het ook snel winter en dan begint het wel weer een beetje te kriebelen natuurlijk.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan