Tickets
Shop
Nieuws 20 okt 2016

Sjinkie Knegt: ‘Ik zie shorttrack niet als topsport’

Foto : SCS/Soenar Chamid

Het tijdschrift Helden bracht voor de nieuwste uitgave een bezoekje aan Sjinkie Knegt en zijn familie. Het leverde een mooi beeld op van Nederlands meest succesvolle shorttracker. “Sjinkie lette vroeger nooit op wat hij at. Hij dronk per dag twee liter cola.”

Het is moeder Liesje Knegt die dit opbiecht aan de verslaggever van Helden. “Sjinkie hoeft er veel minder voor te doen dan zijn tegenstanders”, vervolgt ze. “Vroeger had hij overal lak aan. Hij mocht niet stappen op vrijdag als hij zaterdag een wedstrijd had, maar hij ging dan toch gewoon naar het café.”

Het zegt veel over het talent waar Sjinkie Knegt over beschikt. En de sportman van het jaar bevestigt dat het hem allemaal inderdaad vaak gemakkelijk af gaat dan anderen. “Als ik zes weken niet schaats en ik bind ze weer onder, dan heb ik na een dag of twee mijn slag weer te pakken, waar anderen twee weken nodig hebben. Op trainingen moet ik aanzienlijk meer rondjes doen dan mijn collega’s. Want als het voor mijn collega’s zwaar is, zit ik op zestig procent ofzo.”

Collega’s, Knegt noemt zijn teamgenoten niet toevallig zo. “Ik zie shorttrack niet als topsport. Het is mijn werk en ik ben er goed in.”

Verrot gescholden
Ook het fanatisme en het temperament van Knegt komt ter tafel.  "Journalisten moeten hem niet meteen na een wedstrijd interviewen", legt zijn vriendin Fenna uit. "Dan komen er rare woorden uit. Maar binnen tien minuten is het ook wel weer klaar."

 “Sjinkie is na een rit echt in the heat of the moment: deuren intrappen, scheidsrechters uitschelden voor pipo”, zegt vader Joost Knegt.

“Maar die man was ook gewoon een mietje”, pakt Sjinkie het gesprek over. “Hij nam de regels niet serieus. Ik heb een keer met een collega een Duitse scheidsrechter verrot gescholden en daarna waren we beste vrienden for ever.

Pakketjes bezorgen
Maar het verhaal gaat over meer dan de cola die Knegt vroeger dronk en zijn emoties na wedstrijden. Ook de sociale familieman die Knegt is, wordt belicht. Zo maakt hij naast zijn sportcarrière en grote hobby (sleutelen aan oude auto’s) uiteraard veel tijd vrij voor zijn dochtertje Myrthe, maar helpt hij ook zijn vriendin met haar webwinkel, onder andere met het fotograferen van artikelen en het bezorgen van pakjes. Fenna: “Als Sjinkie in Nederland is, traint hij ’s ochtends. Tussen de middag komt hij naar huis en om half drie gaat hij weer trainen. Tussen de trainingen door brengt Sjinkie de pakketjes naar het postkantoor.”

Benieuwd naar het hele interview? De nieuwe helden ligt nu in de winkel


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan