Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2016

Shani Davis: King of the World Cup

Shani Davis mag zich na de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen 'King of the World Cup' noemen. De Amerikaan ging Jeremy Wotherspoon voorbij in een klassement over de meest behaalde wereldbekerpunten ooit.

Foto : Soenar Chamid

“Ik had geen idee”, zegt Davis verbaasd, terwijl hij een bosje bloemen in zijn handen gedrukt krijgt. “Ik had niet verwacht dat ik Jeremy ooit voorbij zou gaan. Hij is een klasse apart.”  

 Toch is het waar: Met 13034 punten gaat Davis nu aan de leiding in dat klassement. De top drie wordt naast Wotherspoon (13009 punten) compleet gemaakt door Erben Wennemars (11785 punten). "Het is heel gaaf. Jeremy heeft in zijn generatie belachelijk veel 500 meters gereden. Dat record is heel lastig te breken.”  

 Of Davis uit al die jaren aan deelname ook een favoriete World Cup heeft? “Eigenlijk zijn dat alle wedstrijden geweest waar ik de 1000 en 1500 heb kunnen winnen in één weekend. Het is altijd speciaal om op het podium te staan. Het mooiste is natuurlijk om je familie en vrienden erbij te hebben. Voor die support ben ik heel dankbaar.”  

Huub Snoep toont klassement aan Shani

 Om het feestje compleet te maken kaapte Davis op de slotdag van de World Cup in Thialf het zilver op de 1000 meter mee. “Het was echt geweldig en het ging al een stuk beter dan gisteren”, verwijst hij naar zijn elfde plaats op de 1500 meter. “Ik wilde me vooral focussen op mijn techniek, en dan vooral diep blijven zitten.”

  “Vanmorgen had ik dit dan ook echt niet verwacht. Ik schrok steeds wanneer mijn coach mijn rondetijden liet zien. Ik dacht; huh, nog een goede ronde? Dat was geweldig.”

 Na deze mijlpaal is het voor Davis nu de hoogste tijd om de focus te verleggen naar de WK Afstanden. “Nu eerst naar huis. Sterker worden en aan mijn verbeterpunten werken. Op de WK wil ik een medaille halen, en misschien wel twee. Welke kleur dat dan wordt durf ik nog niet te zeggen.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan