Tickets
Shop
Nieuws 15 jan 2017

Roundup EK Shorttrack: Grote teleurstellingen & aangename verrassingen

De Nederlandse ploeg ging vol goede moed richting het EK Shorttrack. We hadden dit weekend zelfs twee favorieten voor de Europese titel: Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting. Zonder Europese eindzeges keert de Nederlandse equipe echter terug uit Italië, na een toernooi vol teleurstellingen, maar ook aangename verrassingen! We blikken terug op het EK Shorttrack in Turijn:

Foto : Huub Snoep

Op vrijdag stonden de kwalificatierondes op het programma. De shorttrackers plaatsen zich hier voor de finalerondes van zaterdag en zondag. En dat deden de Nederlandse rijders massaal! Vijf van de zes rijders wisten zich zelfs voor alle individuele afstanden te kwalificeren

Met vertrouwen dus richting dag twee van het toernooi, die begon met de 1500 meter. Yara van Kerkhof en Rianne de Vries wisten zich te plaatsen voor de B-finale, die werd gewonnen door De Vries. Van Kerkhof werd vierde. Suzanne Schulting mocht van start in de A-finale, die voor de Nederlandse op een teleurstellende vierde plaats eindigde.

 Bij de heren sneuvelde Daan Breeuwsma in de halve finale. Dylan Hoogerwerf reed in de B-finale naar plaats twee. Sjinkie Knegt ging van start in een rommelige A-finale, waarin hij in de slotfase van de wedstrijd een tikje uitdeelde aan zijn Hongaarse collega Viktor Knoch. Knegt kwam daarbij zelf ten val en sleepte een penalty in de wacht, wat een slecht begin was voor zijn positionering in het klassement. 

Daan Breeuwsma staat op na struikelpartij | Foto : Huub Snoep


500 meter

Op de 500 meter herpakte de Nederlandse ploeg zich goed! Met twee gouden medailles sloten ze de tweede dag van het EK af. Suzanne Schulting kreeg in de halve finale een penalty voor haar kiezen en Rianne de Vries startte daarom als enige Nederlandse in de finale. Ze leek even voor het zilver te moeten gaan, omdat Fontana op koers lag voor goud, maar de Italiaanse vloerde zichzelf en het goud was voor De Vries! En daar verbaasde de 26-jarige rijdster zichzelf nog het meeste mee. "Om het volkslied alleen voor mij te horen klinken was heel bijzonder", luidde het na het ophalen van haar medaille.  

Foto : Soenar Chamid

 Het is vooralsnog niet de winter van Daan Breeuwsma. In de kwartfinale van de 500 meter kwam hij ten val. Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf wisten zich te plaatsen voor de A-finale en snelden samen naar het goud en zilver! Voor debutant Hoogerwerf een grote verrassing: "Dat ik de finale haalde was al top", vertelde hij. 

 Op de relay wisten beide ploegen zich te plaatsen voor de finale, maar Suzanne Schulting kwam rottig ten val, met een bezoekje aan het ziekenhuis als gevolg. Geen breuk; wel een zere arm! 

Foto : Huub Snoep

Dag drie!

 Zondag begon met een afmelding van Suzanne Schulting voor de individuele afstanden, ze besloot om alleen mee te rijden op de relay. Aannemelijk was dat de reden hiervoor haar val van de voorgaande dag was, maar niets is minder waar, met een zere arm had ze naar eigen zeggen namelijk makkelijk kunnen schaatsen. De 19-jarige Nederlandse kampioene was 's nachts ziek geworden, wat haar weekend, dat toch al van pechmomenten aan elkaar hing naar een echt baalweekend omtoverde. "Ik zag dit echt niet aankomen", vertelde Schulting teleurgesteld.  

 Zondag stonden naast de relay ook de 1000 meter en superfinale op het programma! Rianne de Vries en Daan Breeuwsma sneuvelden op de kilometer in de kwartfinales. Yara van Kerkhof en Sjinkie Knegt wisten de finales te bereiken. Van Kerkhof leek in haar finale op pad naar een medaille, maar werd in de val van Arianna Fontana meegenomen en moest het uiteindelijk doen met plaats vier. 

Arianne Fontana neemt Yara van Kerkhof mee in haar val | Foto : Huub Snoep

 Knegt kwam in zijn finale als vierde rijder op de finish af en probeerde in de laatste bocht Semen Elistratov voorbij te rijden. De Rus kwam hierbij ten val, met een penalty voor Knegt als gevolg!

"Ik reed een prima kwartfinale en halve finale", vertelde Knegt. "In de finale maakte ik een inschattingsfout. Ik moest in de laatste ronde vanaf de vierde plaats komen en het was alles of niets. Dat ik een penalty kreeg in de laatste ronde, dat hoort erbij.”

Superfinale

De superfinales moesten uitwijzen welke shorttrackers er dit jaar met de Europese titels vandoor zouden gaan. Voor Nederland mochten Rianne de Vries, Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf door hun positie in het klassement op deze individuele slotafstand van start. 

Europees kampioene Arianna Fontana | Foto : Soenar Chamid

Rianne de Vries pakte in de wedstrijd over 3000 meter vijf punten in de tussensprint, maar komt in het klassement net tekort voor een medaille. Ze eindigde net als de nummer drie, Ekatarina Konstantinova met 39 punten, maar omdat de langste afstand, waarop De Vries laatste werd in dat geval telt, eindigde de Nederlandse op plaats vier. De Italiaanse Arianna Fontana is Europees kampioen. 

 Klik hier voor het volledige klassement bij de dames 

Europees kampioen Semen Elistratov | Foto : Soenar Chamid

 Dylan Hoogerwerf ging in zijn superfinale onderuit en nam daarbij ook teamgenoot Sjinkie Knegt mee voor een schuiver op het ijs. Knegt stond snel op en wist terug te komen. Hij ging er in de finale én het klassement alsnog met het brons vandoor. Semen Elistratov verdedigde zijn titel en is wederom Europees kampioen. 

“Dylan Hoogerwerf had de opdracht gekregen om alles dicht te rijden. Toen hij naar voren schoof, raakten we elkaar. Dat was domme pech en kan gebeuren", vertelt Knegt na afloop van de race. 

“Met de klasse van Sjinkie over 3000 meter, lagen er nog kansen op de winst. Maar dan moet je niet gaan liggen", voegt Otter daaraan toe. "Nu moest hij het gat dichtrijden in plaats van dat hij rustig in het pak de benen kon sparen."

Klik hier voor het volledige klassement bij de heren  

Relay

 Het toernooi in Turijn werd afgesloten met de relayfinales. De damesploeg, bestaande uit Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven pakte het brons! Ze gingen vier vrouw sterk van start, maar de zieke Schulting werd gespaard. “Ik wist dat we ook met drie vrouwen in de race mee zouden doen", vertelt Otter. "Het is mooi om te zien dat die meiden toch pissed waren na hun race. Het woord 'verliezen' kennen ze niet.”

 Sjinkie Knegt hielp de relaymannen naar het goud, hij haalde in de allerlaatste bocht Semen Elistratov in en verwees de Russische ploeg naar plaats twee. “Na de superfinale moest de knop om voor de aflossing", vertelt Knegt. "De winst met het team voelde wel een klein beetje als revanche. Met mijn actie buitenom op Elistratov in de laatste bocht laat ik zien dat ik het echt wel kan. Er zijn er niet veel die dat kunnen.” 

Goed geschaatst

“Met een groot team zoals dat van ons heb je altijd een paar rijders met wie het goed gaat en een paar met wie het minder gaat", concludeert Otter zondagavond. "Er is door het team in de breedte goed geschaatst, maar het gaat in deze sport om beslissingen die je neemt in miliseconden.”

Iets gemist? Een uitgebreid verslag is terug te lezen in onze liveblog!

Toosten op de mooie EK-medailles! | Foto : Huub Snoep

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan