Tickets
Shop
Nieuws 04 dec 2016

Roundup dag drie WB Astana: Kwakkelende sprinters & een Italiaanse ontsnapping

De Nederlandse ploeg heeft op de slotdag van de World Cup in Kazachstan twee zilveren en een bronzen plak binnengehaald. Lees hier wat er vandaag allemaal gebeurde tijdens de Wereldbeker in Astana!

Foto : Erik Pasman

Oranje ziekenboeg 

Jorien ter Mors was een van de Nederlanders die zondag het erepodium mocht beklimmen, en dat terwijl de sprintster eigenlijk liever op bed had gelegen. "Het gaat niet zo goed met mij. Ik ben een beetje ziek", luidde het na haar bronzen 1500 meter. 

Marrit Leenstra bleef Ter Mors voor en reed op de schaatsmijl naar het zilver. De Nederlandse vrouwen moesten alleen Miho Takagi voor zich dulden. Leenstra gaat wel aan de leiding in het klassement, daar staat ze nu met 230 punten bovenaan. Antoinette de Jong eindigde op plaats zes, Melissa Wijfje op plaats acht.

Foto : Erik Pasman

 Bij de heren was Thomas Krol de enige Nederlandse deelnemer op de schaatsmijl. Hij klokte 1.47,09 en werd daarmee achtste. 

Ter Mors was niet de enige die in Kazachstan aan het kwakkelen sloeg. Ook Kai Verbij was niet fit, hij eindigde op de 500 meter in 35,07 als vijftiende. Daidai Ntab, die de eerste 500 meter op zijn naam schreef kon dat kunstje niet nog eens herhalen. Ondanks een sterke race, die eindigde in 34,74 moest hij het doen met de ondankbare vierde plaats. Ronald Mulder vindt zich met 34,81 terug op plaats zeven. 

De Nederlandse dames deden op de 500 meter mee in de achterhoede. Floor van den Brandt was met 38,61 op plaats tien de rapste oranjevrouw. Janine Smit (38,98(1)) en Bo van der Werff (38,98(7)) volgen op plaats vijftien en zestien. 

Foto : Erik Pasman

Op de mass start grepen Irene Schouten en Annouk van der Weijden net naast de prijzen. De Nederlandse vrouwen leken een goede eindsprint in te zetten: Van der Weijden maakte tempo, maar Ivanie Blondin glipte ertussen, waardoor Schouten niet kon aansluiten. Blondin won de eindsprint, voor Nana Takagi en Bo-Reum Kim. Van der Weijden werd vierde. 

Italiaanse verrassingsaanval 

Nieuw-Zeeland en Italië zorgden gezamenlijk voor een spetterende World Cup-afsluiting. Peter Michael, winnaar van de vijf kilometer, poogde een aantal keer te ontsnappen, waarna Andrea Giovannini op het juiste moment een aanval inzette. Vlak na de tussensprint leek het peloton even in slaap te vallen, toen de Italiaan zijn kans greep. Zijn voorsprong was al snel groot en alleen Evert Hoolwerf zette de tegenaanval in. De Clafis-rijder kwam daarvoor net tekort, maar neemt wel het zilver mee naar huis.

Foto : Erik Pasman

Alles nog eens teruglezen? Klik HIER voor onze liveblog. Of HIER voor de complete uitslagen.   


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan