Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2016

Roundup dag 1 WB Heerenveen: Boze Kat zegeviert opnieuw

De eerste dag van de Wereldbeker in het helaas nog niet uitverkochte nieuwe Thialf zit erop. Wat gebeurde er allemaal? Lees het hier.

Foto : Sander Chamid

De Japanse schaatsster Nao Kodaira heeft haar topvorm meegenomen naar Thialf. De dertigjarige Japanse zegevierde op de 500 meter in een tijd van 37,69. Daarmee bleef ze 0,1 seconde boven het baanrecord in het vernieuwde Thialf. De Chinese Yu Jing pakte zilver (37,81), het brons was voor de Japanse Maki Tsuji (37,97). Voor Kodaira was het dit seizoen de vierde overwinning op rij op de 500 meter.

Foto : Sander Chamid

Daidai Ntab - vorige week verrassend winnaar van de 500 meter in Astana - kon zijn stunt van vorige week niet herhalen. Vrijdag moest hij genoegen nemen met de twaalfde tijd op de 500 meter, wat Ntab ‘een loterij’ noemt. Jan Smeekens was met de achtste tijd de beste Nederlander. Ronald Mulder werd slechts zeventiende. De zege ging naar de Rus Roeslan Moerasjov, die een zeer tevreden Artur Was en Mitchell Whitmore achter zich hield.

Valpartij


De ploegenachtervolging voor vrouwen liep voor Nederland uit op een teleurstelling. Linda de Vries kwam ten val en daarmee waren direct de kansen op een overwinning vergeten. De Vries krabbelde wel op en zo kon Oranje de rit alsnog uitrijden. Japan snelde naar de overwinning op dit onderdeel, voor Duitsland en Polen.

Foto : Sander Chamid



Bij de mannen was er wel een Nederlandse medaille. Geen goud, want dat ging naar de ijzersterke Noren, maar wel was er een zilveren plak voor Oranje. Dankzij deze tweede plek gaat Nederland aan de leiding in het WB-klassement.

Foto : Sander Chamid



Als slotstuk werden ook nog de halve finales van de Mass Start verreden. Alleen bij de mannen overigens, bij de vrouwen waren te weinig deelnemers en is iedereen direct geplaatst voor de finale.

De twee Nederlanders  (Jorrit Bergsma en Evert Hoolwerf), plaatsten zich overtuigend voor de eindstrijd. Bergsma werd in de eerste halve finale tweede, achter good-old KC Boutiette.

In de tweede race won Hoolwerf dankzij een machtige sprint nipt van de Nieuw-Zeelander Peter Michael, vorige week nog de verrassende winnaar op de 5 kilometer.

Voor een compleet overzicht kun je ook ons liveblog rustig teruglezen.

Ook in de B-groep kwamen Nederlanders aan de start. Bekijk hier de uitslagen en reacties van Anice Das en Michel Mulder.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan