Tickets
Shop
Nieuws 14 jan 2017

Rianne de Vries verrast zichzelf nog het meest met EK-goud

Rianne de Vries zorgde zaterdag voor de grootste verrassing van het EK Shorttrack tot dusver. Op de 500 meter snelde ze naar de winst en haar eerste grote individuele prijs.

Foto : Hank Prinsen

Het goud van De Vries was de eerste medaille voor Nederland op het EK in Turijn. Na de diskwalificatie van Sjinkie Knegt in de finale van de 1500 meter en de uitschakeling van Suzanne Schulting in de halve finale van de 500 meter, was het goud van De Vries de opsteker waar het Nederlands team aan toe was.

In zowel de kwartfinale als de halve finale maakte De Vries indruk door als eerste te finishen en ook in de finale van de 500 meter nam De Vries vanuit de start het initiatief. Ze moest vervolgens klassementsleider Arianna Fontana voorbij laten gaan, maar nadat de Italiaanse twee ronden voor het einde onderuit was geschoven hield ze Martina Valcepina en Charlotte Gilmartin knap achter zich.

De Vries: “Ik had me voorgenomen om te racen zoals ik altijd doe en niet te stressen. Ik probeerde de finale te benaderen als een kwartfinale, hard te schaatsen en niet te focussen op de medailles.”

Het EK-goud is voor De Vries de eerste internationale individuele medaille. “Met de relay heb ik eerder op het podium gestaan, maar om het volkslied alleen voor mij te horen klinken was heel bijzonder.”

Eerder dit seizoen maakte De Vries al indruk bij de World Cup in Gangneung. In Zuid-Korea werd ze vierde op de 1000 meter, in haar tweede World Cup finale. Haar titel in Turijn is een volgende stap richting internationale doorbraak.

Zo overtuigend als De Vries zaterdag oogde op het ijs, zo verrassend kwam de Europese titel voor de rijdster zelf. De Vries: “Ik schat mezelf nooit zo hoog in. Voor mij was het eigenlijk al een verrassing dat ik de finale haalde. Op de 500 meter schatte ik Fonatana, Suzanne (Schulting) en Yara (van Kerkhof) vooraf hoger in.”

Door haar zege klom De Vries naar de tweede plaats in het klassement met 36 punten. Haar achterstand op Fontana is met twee races te gaan zes punten. Maar met een eventueel eindpodium is De Vries niet bezig: “Ik wil morgen weer finales rijden. Ik probeer nuchter en ontspannen te blijven, dan rijd ik het best”

Ongeacht de uitkomst op zondag, kan het EK voor De Vries nu al niet meer stuk. “Dit is mijn mooiste zege tot nu toe, maar misschien volgt er wel meer.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan