Tickets
Shop
Nieuws 13 mrt 2016

Relayheren achtste na onduidelijk slot B-finale

De Nederlandse herenploeg is op de aflossing als achtste geëindigd nadat hun B-finale in een chaotisch slot ontaardde. De Nederlandse dames werden uiteindelijk zesde. Bij de heren werd China wereldkampioen, bij de dames Zuid-Korea.

Foto : Sander Chamid

Dennis Visser, Itzhak de Laat, Freek van der Wart en Mark Prinsen wilden wat rechtzetten in de B-finale. Voor het eerst in jaren ontbreken de Nederlanders in de A-finale. In de wedstrijd om de vijfde plek moest Nederland het aanvankelijk opnemen tegen Italië, maar toen deze ploeg onderuit ging, drukten de Russen hun neus aan het venster.

De Russen namen na een matige wissel van De Laat de kop over van de Oranjerijders en met nog twee ronden te gaan keek Nederland tegen een kleine achterstand aan en zag die alleen maar groter worden.

Het slot van de wedstrijd werd ontsierd door onduidelijkheid over de laatste ronde. Normaliter is er een pistoolschot om de laatste wissel aan te geven, maar dat had niet geklonken. Hierna volgden drie chaotische rondjes waarin de Nederlanders doorreden en de Russen al inhielden. Uiteindelijk werd Nederland gediskwalificeerd, waarschijnlijk omdat de ploeg te laat nog gewisseld had.

Wereldkampioen op de aflossing werd China. De ploeg duelleerde met de Canadezen om de koppositie in de A-finale. In de laatste paar ronden leken de Chinezen in de verdrukking te komen door de Zuid-Koreaanse ploeg die naar voren schoof. Tegelijkertijd nam Canada wat afstand, maar in de laatste ronde wist wereldkampioen Tianyu Han het gaatje dicht te rijden en in de laatste ronde door te stomen naar de eerste plek. Zo zorgde Han voor een dubbelslag in Zuid-Korea.

Dames

De dames van Nederland gingen in de B-finale met Japan, Frankrijk en Italië goed van start. Iets over de helft van de wedstrijd wist Arianna Fontana een voorsprong te forceren voor de Italianen. Ondertussen schakelden de Japanse en Franse ploegen zich door valpartijen uit en moest Nederland, dat met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Lara van Ruijven reed, een gaatje laten.

Italië behield de voorsprong tot het moment dat Schulting haar laatste beurt deed. Ze dichtte het gat en zette Van Kerkhof in de rug van Fontana af. De Nederlandse deed er alles aan om de Italiaanse voorbij te steken in de laatste ronde, maar kwam in die poging ten val in de laatste ronde. Van Kerkhof schoof daardoor als tweede over de finish en zorgde daarmee voor de zesde plek.

In de A-finale ontspon zich bij de dames in eerste instantie een strijd tussen met name de Canadese ploeg en de thuisrijdende Zuid-Koreanen. De Koreaanse rijdsters namen enige tijd de koppositie over van de Canadezen, maar met nog zeven ronden op het bord mengden ook de Chinese rijdsters zich in de strijd.

In de slotronde werd het een wedstrijdje Korea tegen China, waarin de rijdsters van laatste land als eerste over de finish kwamen. Zuid-Korea kreeg echter toch de wereldtitel waar het zo op hoopte, want China kreeg een penalty en moest genoegen nemen met de vierde plaats. Daarmee werd Canada tweede en Rusland derde.

Lees alles over het ISU WK Shorttrack op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan